Poolse bankovervaller beschikte over uiterst gesofisticeerde vermomming
Foto: YouTube
Een Poolse man heeft in de Amerikaanse staat Ohio meerdere bankovervallen gepleegd zonder dat zijn ware identiteit kon worden ontdekt. De man verkleedde zich immers op een realistische wijze als een zwarte man. Conrad Zdzierak gebruikte een gesofisticeerd masker om getuigen en beveiligingscamera's op het verkeerde been te zetten.

De vermomming van Zdzierak was zo goed, dat bij iedere bankoverval die hij pleegde, getuigen er geen seconde over twijfelden dat de dader een zwarte man was.

Er werd zelfs een iemand verkeerdelijk gearresteerd voor de feiten. Alsof dat nog niet gek genoeg was verklaarde de moeder van de gearresteerde dat diegene die te zien was op de bewakingsbeelden als twee druppels water op haar eigen zoon geleek. Ook getuigen herkenden de man moeiteloos. Zdzierak zorgde er dus op deze manier voor dat hij buiten alle verdenking stond.

Hoe Zdzierak in zijn opzet sloeg? Heel simpel: hij contacteerde een firma in Hollywood die gespecialiseerd is in het fabriceren van maskers. Hij vertelde aan de firma dat hij een filmproducer was die wou experimenteren met enkele van hun maskers. Zdzierak geraakte zo aan een uiterst realistische vermomming waarmee hij een groot aantal bankovervallen tot een (voor hem) lucratief einde kon brengen.

Er was echter één zwakke plek in de hele strategie van de Pool: hij liet het masker achteloos rondslingeren waardoor zijn vriendin het masker samen met een grote stapel bankbiljetten ontdekte. Zij vond dat er iets niets pluis was en contacteerde de politie, die Zdzierak daarop arresteerde.