'Opleidingscheques geweigerd door technische fout'
Foto: tab
Door technische problemen zijn tussen augustus en oktober dit jaar 7.500 aanvragen voor opleidingscheques automatisch geweigerd.

Achteraf bleken drie op de vier aanvragen (5.600) toch in aanmerking te komen voor opleidingscheques. Dat meldt Vlaams parlementslid Cindy Franssen (CD&V) op basis van informatie die ze kreeg van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA).

Sinds 1 augustus dit jaar subsidieert de Vlaamse regering alleen nog arbeidsmarktgerichte opleidingen via de opleidingscheques. Verder moet de aanvrager werk hebben in Vlaanderen of in Brussel. De wijzigingen zorgden voor heel wat problemen bij de behandeling van de aanvragen. Zo gebeurden er technische fouten bij de kruising van het rijksregister en de Dimona-gegevens van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid. Inmiddels is het probleem verholpen.

'Dat deze fout pas na drie maanden gedetecteerd werd, is onbegrijpelijk', vindt Cindy Franssen, die aan de VDAB vroeg om zijn communicatie over de opleidingscheques aan te passen. De VDAB zal voortaan de gegevens die de dienst automatisch gebruikt bij een aanvraag (uit het rijksregister en Dimona) ter controle voorleggen aan de aanvrager. Franssen: 'Op die manier kan een foute beoordeling van de aanvragen vrijwel zeker vermeden worden.'