Eerste klasse: 18 clubs, geen play-offs meer
Yvan De Witte van de Pro League (l) en François De Keersmaecker van de KBVB Foto: photonews
Eerste klasse wordt weer zoals het was: een competitie met 18 clubs zonder play-offs. Dat hebben de eersteklassers daarnet beslist. Volgens Yvan De Witte, voorzitter van de Pro League én AA Gent, heeft de formule met zestien eersteklassers en play-offs niet gefaald. 'Dit is geen afkeuring van het nieuwe systeem, wel een keuze voor zekerheid. Met achttien verkleint het risico op degradatie.'

Twaalf van de zestien eersteklassers stemden voor een terugkeer naar de oude formule. Ook Standard stemde voor. Anderlecht, Club Brugge, Genk en Gent stemden tegen en laten weten volgende week te beslissen over hun strategie.

De 'nieuwe' competitie met achttien start volgend seizoen. Dat wil zeggen dat er 2 extra ploegen uit tweede klasse moeten promoveren.

Minder kans op degradatie

Het huidige seizoen is het tweede met zestien clubs. Heeft de nieuwe formule gefaald? 'Nee, maar de meerderheid zag te veel risico's voor degradatie. Dit is dus geen afkeuring van het huidige systeem', aldus De Witte.

Volgens De Witte verliep de discussie soms hard, maar in een opbouwende sfeer. 'Het was soms stevig, maar nooit chaotisch. En uiteindelijk beslist de meerderheid en moeten wij ons daarbij neerleggen. Nu moeten we weer naar de toekomst kijken.'