Duizenden 'roodhemden' op straat in Bangkok
Foto: ap
Duizenden 'roodhemden', tegenstanders van de premier van Thailand, zijn vrijdag in Bangkok de straat op gegaan om de vrijlating te eisen van hun leiders die na de manifestaties in de lente werden opgesloten.

Volgens schattingen van de politie kwamen ruim 10.000 mensen bijeen voor het monument van de democratie in de historische wijk van de Thaise hoofdstad. De betoging volgt acht maanden na de onderdrukking van het oproer waarbij meer dan negentig mensen om het leven kwamen.

In de straten was vrijdag een duizendtal politieagenten aanwezig. Sinds april is de noodtoestand van kracht in Bangkok. De manifestanten waren zoals gewoonlijk in het rood gekleed en droegen rode vogels in papier die symbool staan voor vrijheid.

In de lente bezetten de roodhemden de straten van de hoofdstad gedurende twee maanden. Soms waren ze wel met 100.000. Bij botsingen tussen de militairen en de betogers vielen 91 doden en zeker 1.900 gewonden. Ondertussen zijn de meeste leiders van het protest ondergedoken of zitten ze in de gevangenis op beschuldiging van terrorisme.

'We willen de vrijlating van onze leiders', sprak Jatuporn Prompan, parlementslid van de oppositie, tot de menigte. Dankzij zijn parlementaire onschendbaarheid is hij een van de weinige leiders van de protestbeweging die nog op vrije voet zijn.