In reactie op de nepstudie die Greenpeace afgelopen weekend verspreidde, betreurt de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) 'het feit dat opnieuw iemand doelbewust en georchestreerd desinformatie heeft verspreid die pers, publiek en politieke verantwoordelijken lelijk heeft misleid'. 'Pers en publiek worden op een verkeerd been gezet en het vertrouwen in informatie wordt structureel ondermijnd, aldus de VVJ.

De studie werd zogezegd uitgevoerd door het Spaanse studiebureau Garvida+ en bevatte radicale voorstellen voor uitbreiding van de Brusselse ring en aanleg van bijkomende industrieterreinen in Halle-Vilvoorde.

Daarvoor dienden op termijn de gemeenten Zaventem en Machelen zelfs te verdwijnen. Greenpeace maakte donderdag bekend dat het om een stunt ging om de plannen tot herinrichting van de Brusselse ring aan te klagen.

Terwijl productiehuis Woestijnvis een half jaar lang via het neponderzoeksbureau Data Driven louter voor de grap valse persberichten de wereld instuurde, deed Greenpeace nu hetzelfde maar dit keer omwille van campagneredenen. Het resultaat blijft voor de VVJ echter hetzelfde. Fratsen als dit zetten volgens de VVJ 'een rem op de vrije informatiestroom waarvan ook bonafide nieuwsbronnen en hun informatie de dupe zijn'.

De VVJ roept journalisten dan ook op voortaan uiterst voorzichtig om te springen met informatie die door Greenpeace wordt aangebracht, net zoals van iedereen die onbetrouwbaar blijkt te zijn als informatiebron. 'Ook in het algemeen is het zaak nog nauwkeuriger te verifiëren wat de herkomst is van informatie die wordt aangebracht', aldus de Vlaamse journalistenvereniging.