Eéngemaakt Europees octrooirecht op komst
Wie een uitvinding wil patenteren, hoeft dat niet meer in alle Europese landen afzonderlijk te doen. Foto: © DIRK WAEM
Elf Europese lidstaten hebben zich akkoord verklaard om samen te werken voor de realisatie vanhet EU-octrooi.

Dat meldt minister van Ondernemen en Vereenvoudigen Vincent Van Quickenborne (Open VLD) na de bijeenkomst van de Europese Raad Concurrentievermogen. Ondermeer Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië scharen zich achter het voorstel.

Het octrooisysteem moet er voor zorgen dat ondernemingen voor een redelijke prijs hun ontwerpen en uitvindingen kunnen beschermen in alle deelnemende landen. Tot dusver moet een octrooi in elk land afzonderlijk worden aangevraagd, waardoor het verkrijgen van een octrooi volgens Van Quickenborne 12 keer duurder is in de EU dan in de VS of Japan.

'De beslissing van de 11 lidstaten geeft de garantie dat het EU-octrooi er wel degelijk komt', geeft Van Quickenborne nog aan. 

Er wordt al zo'n 40 jaar gepraat over een eengemaakt octrooirecht. België had er bij het begin van het Europees voorzitterschap een prioriteit gemaakt van dit dossier.

Samenwerking

De ondernemersorganisaties VBO en Unizo reageren tevreden. "De procedure van de versterkte samenwerking zal het op termijn mogelijk maken de kosten voor het indienen van een octrooi binnen de EU aanzienlijk te verminderen door lagere vertaalkosten", reageert VBO-topman Rudi Thomaes, die het Belgisch voorzitterschap dankt voor de geleverde inspanningen.

Ook Unizo is verheugd met de vooruitgang en wijst in het bijzonder op de positieve impact voor kleine ondernemingen. "Nu is een octrooi in Europa immers te duur en te gecompliceerd voor kmo's. Dit voornamelijk omwille van de hoge vertaalkosten en de administratieve rompslomp. Een Europees octrooi zal innovatie stimuleren, de octrooiprocedure vereenvoudigen en de kosten ervan verlagen", klinkt het daar.