Griekenland hervormt arbeidsmarkt
Foto: afp
De Griekse regering heeft vrijdag het startschot gegeven voor twee (onpopulaire) hervormingen die de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds van het land eisen.

De arbeidsmarkt moet worden geliberaliseerd en de lonen bij de overheidsbedrijven moeten worden verlaagd.

Na de ministerraad werd een wetsontwerp daarover donderdagnacht ingediend bij het parlement. Volgens een regeringsbron zou dat dinsdag goedgekeurd moeten worden.

In het wetsontwerp blijft het minimumloon behouden op 740 euro, maar de tekst biedt wel de mogelijkheid om over te gaan tot salarisverlagingen in de privésector en maakt mensen ontslaan gemakkelijker, omdat collectieve overeenkomsten minder voordelig worden dan bedrijfsakkoorden.

Ook legt het wetsontwerp loonsverminderingen van 10 à 25 procent op voor wie maandelijks meer dan 1.800 euro verdient bij de overheidsbedrijven.
De grote vakbonden, zowel die van de openbare als van de privésector, hebben al opgeroepen tot een algemene staking op 15 december, de achtste van het jaar.

Een reeks aangekondigde stakingen tegen het wetsontwerp zal ook begin volgende week het openbaar vervoer in de hoofdstad Athene treffen.

De goedkeuring van die maatregelen werd door de EU en het IMF als voorwaarde opgelegd voor het overmaken van de vierde schijf voor een bedrag van 15 miljard euro van een lening van 110 miljard euro. Die werd in mei aan Griekenland toegekend voor een periode van drie jaar om het land te redden van het bankroet.