Illegale diamanten uit Zimbabwe vinden weg naar België
Foto: rr
Diamanten die illegaal worden opgegraven in de Chiadzwa-mijn in Zimbabwe komen onder meer terecht op de Belgische markt. Dat blijkt uit een diplomatiek document dat gelekt werd op de website Wikileaks.

De diplomatieke telex werd opgesteld door de Amerikaanse ambassadeur James D. McGee in Harare. De man verkreeg zijn informatie van de CEO van een Brits mijnbedrijf.

Een deel van de Zimbabwaanse elite en verschillende hooggeplaatste ambtenaren zouden bij de zwendel betrokken zijn en verdienden op die manier al miljoenen dollars.

Het grootste deel van de diamanten, zo'n 85 procent, zou echter rechtstreeks verkocht worden aan buitenlandse afnemers.

De Belgen zijn volgens de telex niet rechtstreeks betrokken bij het opgraven van de diamanten, maar worden genoemd als belangrijke kopers.

De iets minder waardevolle diamanten worden gesmokkeld naar Dubai waar ze verkocht worden in het Dubai Multi Commodities Centre, een vrijhandelszone die in 2002 gecreëerd werd voor de handel in metalen en grondstoffen en waar voornamelijk goud en diamanten van eigenaar wisselen.

De meest waardevolle diamanten gaan niet naar Dubai, maar vertrekken zonder de verplichte papieren onmiddellijk naar België, Israël, Libanon, Zuid-Afrika en Rusland voor verwerking.