Julian Assange in isoleercel
Foto: ap
Julian Assange, de oprichter van WikiLeaks die sinds dinsdag in Londen in de gevangenis zit, is in een isoleercel ondergebracht, zo is vrijdag van een van zijn advocaten, Jennifer Robinson, vernomen. De gevangenis van Wandsworth heeft deze beslissing 'voor zijn eigen veiligheid' genomen, zei Robinson.

'We hadden onze bezorgdheid te kennen gegeven over eventuele veiligheidsproblemen', maar we hadden niet gevraagd dat hij in een isoleercel zou worden geplaatst, aldus de advocate. Volgens de Britse krant The Guardian 'toonden gevangenen veel belangstelling'voor Assange en besliste de gevangenis daarom om hem donderdag naar een isoleercel over te brengen. 'Hij heeft geen verstrooiing, hij heeft moeilijkheden om te telefoneren, hij is alleen', zei Robinson.

Laptop

Assange heeft een laptop gevraagd om zijn verdediging voor te bereiden, voegde de advocate eraan toe. De computer zou een beperkte toegang tot het internet hebben. Volgens Robinson is de Australiër "gefrustreerd omdat hij niet kan antwoorden' op beweringen over de computeraanvallen op websites die WikiLeaks vijandig gezind zijn. 'Hij heeft me gezegd dat hij daar absoluut niet bij betrokken is.'

Seksuele misdrijven

Assange wordt verdacht van een seksueel misdrijf in Zweden, dat zijn uitlevering vraagt. Zijn aanhouding valt samen met de onthulling van diplomatieke communicatie van de Verenigde Staten door WikiLeaks. De onthullingen brachten een schok teweeg in de diplomatie.