Het voortbestaan van het merendeel van de Franse wielerwedstrijd is bedreigd door de forse verhoging van de kosten voor de ordediensten, trok de Franse Nationale Wielerliga (LNC) vrijdag aan de alarmbel.

 'De organisatoren, grotendeels vrijwilligers, zullen dat niet aankunnen en er is een groot risico op annulering wegens budgettaire redenen', aldus LNC-voorzitter Marc Madiot, die vooral vreest voor de eerste wedstrijden van het seizoen in februari (Ster van Bessèges, Ronde van de Middellandse Zee, ...).

In een arrest van eind oktober werd het uurtarief per politieagent verhoogd van 2,4 euro naar meer dan 12 euro, en in 2014 zou dat zelfs 20 euro bedragen.

'De maatregel werd genomen, zei men ons, voor de ordediensten die gemobiliseerd worden in geval van problemen rond voetbalstadions", aldus Madiot. "Maar het is het wielrennen dat vol geraakt wordt'.

Eind november annuleerden de organisatoren van Parijs-Roubaix voor beloften nog hun wedstrijd om deze reden, maar enkele dagen later kwam ASO, organisator van onder meer de Tour de France, te hulp. Ook de organisator van de Vierdaagse van Duinkerke meldde al dat de editie van 2011 niet zou kunnen doorgaan als er geen oplossing wordt gevonden.