Vrijspraak voor helpers Mladic
Foto: reuters
Een Servische rechtbank heeft vrijdag een groep van tien personen vrijgesproken die ervan werd beschuldigd Ratko Mladic te hebben geholpen uit handen van justitie te blijven.

Volgens het hof was er onvoldoende bewijs voor de aanklacht en is de uitspraak ’gebaseerd op het verstrekte bewijs en de implementatie van de wet’.

De voormalig Bosnisch-Servische legerleider Mladic wordt door het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag nog altijd gezocht voor de massamoord op achtduizend moslims in Srebrenica in 1995 en andere oorlogsmisdaden.

Het proces tegen de groep begon in 2006. Het tiental zou Mladic en een aantal van zijn vrienden en ondergeschikten hebben geholpen, onder andere door appartementen voor ze te huren en ze eten te brengen.

Veiligheidsanalisten noemden het besluit de groep te arresteren onverstandig, omdat Mladic hierdoor alleen maar verder zou onderduiken.
De uitspraak van de rechter is een klap voor Servië, dat alles in het werk stelt om Mladic te arresteren. De arrestatie van Mladic is een voorwaarde voor toetreding tot de Europese Unie.

De hoofdaanklager van het Joegoslaviëtribunaal, Serge Brammertz, heeft Servië opgeroepen het netwerk van helpers van Mladic stevig aan te pakken. Brammertz eiste dat diegenen die Mladic helpen worden gestraft, om zo anderen te ontmoedigen Mladic onderdak te bieden.
De Servische openbaar aanklager gaat in beroep tegen de uitspraak.