Ruim 75 procent van de stakingen bij De Lijn gebeuren onaangekondigd. Dat blijkt uit een antwoord van minister Crevits op een schriftelijke vraag van Vlaams Volksvertegenwoordiger Veli Yüksel (CD&V).

'Terwijl De Lijn in 2009 zes keer heeft gestaakt, waarvaan een derde onaangekondigd, zien we in 2010 een omgekeerd effect. Van de twaalf stakingen, werden er slechts drie aangezegd', zegt Yüksel. Opvallend is dat er enkel in de provincie Antwerpen niet werd gestaakt. West-Vlaanderen was dan weer koploper.

Uit de cijfers blijkt dat 2010 het hoogste aantal wilde stakingen telt sinds 2004, met uitzondering van het ‘crisisjaar’ 2006 waarin er maar liefst 22 keer 'wild' werd gestaakt, vooral naar aanleiding van de tariefwijzigingen die toen werden doorgevoerd.

'Wilde stakingen zorgen voor heel wat hinder voor de pendelaars en zijn slecht voor het imago van De Lijn. Tot mijn spijt stel ik vast dat vakbonden al te vaak het sociaal overleg overslaan en kiezen voor wilde stakingen waarvan de pendelaars de dupe worden', besluit Vlaams Volksvertegenwoordiger Veli Yüksel.

Momenteel staken chauffeurs van De Lijn onaangekondigd in Asse en Vilvoorde.