Nobelprijs uitgereikt aan lege stoel
Foto: afp
In Oslo is de Nobelprijs voor de Vrede symbolisch uitgereikt aan de Chinese dissident Liu Xiaobo. Liu zit momenteel een gevangenisstraf uit van elf jaar en was dus niet aanwezig. In de plaats stond er een lege stoel op het podium.

De voorzitter van het Noorse Nobelcomité Thorbjoern Jagland begon zijn toespraak met te betreuren dat de laureaat niet aanwezig kon zijn. Zowel Xiaobo, die momenteel een celstraf van elf jaar uitzit wegens 'ondermijning van de staatsmacht', als zijn familie, die geen toestemming kreeg van de Chinese autoriteiten om naar Oslo te reizen, waren niet aanwezig op de ceremonie.

Lege stoel

Xiaobo werd daarom symbolisch vertegenwoordigd door een lege stoel. De Noorse actrice Liv Ullmann las een stuk uit één van zijn teksten voor.

China riep eerder op tot een wereldwijde boycot van de uitreiking. Uiteindelijk zegden vijftien landen hun deelname af: China, Rusland, Kazachstan, Tunesië, Saoedi-Arabië, Pakistan, Irak , Iran, Vietnam, Afghanistan, Venezuela, Egypte, Soedan, Cuba en Marokko. 46 landen waren wel aanwezig.

Servië toch aanwezig

Servië heeft zijn beslissing teruggedraaid om de de ceremonie te boycotten. De Servische regering zei vrijdag dat ze ombudsman Sasa Jankovic naar de ceremonie stuurt als 'antwoord op de verwachtingen' van het Servische volk.

Dat gebeurde na scherpe kritiek van de Europese Unie en van mensenrechtenactivisten in eigen land.

Obama: 'Liu Xiaobo verdient de prijs meer dan ik'

'Liu Xiaobo verdient deze prijs veel meer dan ik', zegt de president, die vorig jaar de prijs kreeg toegewezen. Liu 'herinnert ons aan het feit dat de menselijke waardigheid eveneens afhangt van democratische vooruitgang, van een open maatschappij en van de rechtsstaat', zegt Obama in een persbericht.

'De waarden die hij vertegenwoordigt, zijn universeel, zijn strijd is vreedzaam en hij moet zo snel mogelijk worden vrijgelaten.'

'Vader proefbuisbaby' gelauwerd

Er werden vandaag in Oslo nog andere Nobelprijs-medailles uitgereikt. De 85-jarige Britse wetenschapper Robert G. Edwards moest wegens ziekte verstek laten. Hij werd door zijn echtgenote vertegenwoordigd. De 'vader van de proefbuisbaby' kreeg de Nobelprijs voor Geneeskunde voor zijn techniek van kunstmatige bevruchting.

De in Peru geboren schrijver Mario Vargas Llosa (74) nam de Nobelprijs voor Literatuur in ontvangst. Aan de prijs is net als aan alle andere Nobelprijzen een bedrag van 10 miljoen Zweedse kronen (1,1 miljoen euro) verbonden. Ook de Nobelprijzen voor Fysica, Chemie en Economie werden uitgereikt.