Drinkwaterproblemen in Hemiksem en Schelle tot na weekend
Het drinkwater van 6 miljoen Brusselaars, Vlamingen en Nederlanders komt uit de Maas. Foto: © VUM
De problemen met de kwaliteit van het kraantjeswater in Hemiksem en Schelle zijn nog niet van de baan. De Provinciale en Intercommunale Drinkwatermaatschappij van de Provincie Antwerpen (Pidpa) laat weten dat de problemen waarschijnlijk tot na het weekend zullen aanhouden. In tussentijd bieden ze drinkwater aan op verschillende punten in beide gemeenten.

Naar de oorzaak van de kwaliteitsproblemen blijft het voorlopig nog gissen. Pidpa heeft de waterleiding van beide gemeenten afgekoppeld van het net en voert volop spoelingen uit. Via staalafname wordt de toestand nauwlettend in het oog gehouden.

In tussentijd worden de ruim 18.000 inwoners van Hemiksem en Schelle ten stelligste afgeraden om van het water te drinken, het te gebruiken voor voedselbereidingen of om hun tanden ermee te poetsen. De aanwezige bacteriën kunnen namelijk leiden tot ernstige maag- en darmklachten. Wassen, douchen en schoonmaken kan nog wel.

Zolang de kwaliteit niet terug op punt is, biedt Pidpa op verschillende plaatsen drinkbaar water aan. In de brandweerkazerne van Hemiksem en aan de voetbalpleinen van KV Hemiksem kunnen bewoners vrijdag en het ganse weekend terecht van 08 tot 18 uur. In Schelle wordt er water verdeeld tussen 08 uur en 18 uur in het gemeentehuis. Tot slot is er aan de Dorpstraat in Niel, dat buiten het probleemgebied ligt, een aftappunt voorzien voor ongelimiteerde afname.