De Bel20 sloot vrijdag 0,1 procent hoger op 2.628 punten. Metaalbedrijf Umicore was de absolute uitblinker na een positief rapport van Deutsche Bank.

 

"Umicore zal profiteren van het toenemende gebruik van autokatalysatoren, herlaadbare batterijen en gerecylceerde materialen", klinkt het. Het beurshuis meent dat de winst per aandeel bij Umicore jaarlijks met meer dan 10 procent zal stijgen, en dat minstens tot 2015. Het aandeel ging vrijdag 3,7 procent hoger tot 38,58 euro en zet opnieuw koers richting record (39,88 euro).

 

Bekaert daarentegen herstelde amper (+0,6% tot 80,45 euro). Xingda, de Chinese concurrent van Bekaert, blijft zelfs zakken en verloor de voorbije drie dagen al 10 procent. Donderdag donderde Bekaert voor het eerst in ruim anderhalf jaar meer dan 5 procent omlaag. Dat gebeurde na berichten dat de Chinese overheid de gunstmaatregelen bij de aankoop van een auto zal afvoeren. Volgens meerdere analisten en waarnemers was de koersreactie echter onterecht.

Op de brede markt schoot Sipef 3,7 procent hoger tot 68,92 euro, een record. Sipef, vooral bekend voor de productie van palmolie, haalt ook ongeveer 15 procent van zijn omzet uit de verkoop van natuurrubber en de rubberprijs stijgt.

Ook RHJ International werkte zich in de kijker. De holding gaat tot 2,5 miljoen eigen aandelen inkopen, goed voor 2,9 procent van de uitstaande aandelen. RHJI trekt daarvoor 15 miljoen euro uit. Het aandeel won 3,7 procent tot 5,83 euro.