Australië spotte met bijdrage Fransen en Duitsers in Afghanistan
Foto: rr
De bijdrage van Duitsland en Frankrijk in de strijd tegen de taliban in Afghanistan komt neer op het "organiseren van folkloristische dansfeesten", zo verklaarde de toenmalige Australische premier eind 2008. Dat blijkt uit diplomatieke documenten die gepubliceerd werden door klokkenluiderssite WikiLeaks.

Kevin Rudd, vandaag minister van Buitenlandse Zaken, verklaarde destijds dat er bij de Europese geallieerden "geen enkele gemeenschappelijke strategie was om de oorlog te winnen of om vrede te bekomen."

"In het zuidoosten voeren de VS, Canada, Groot-Brittannië, Australië en Nederland een hevige strijd, terwijl in het redelijk rustige noordwesten de Duitsers en de Fransen folkloristische dansfeesten organiseren", zo verklaarde Rudd.

De voormalige premier verklaarde daarnaast ook pessimistisch te zijn over de vooruitzichten op lange termijn in verband met het conflict in Afghanistan. In het openbaar spraken de Australische leiders echter altijd van een geleidelijke verbetering van de situatie.