De vermoedelijke piraat die eind november is opgepakt door het Belgische fregat Louise-Marie voor de kust van Kenia, is vrijdag aangekomen in België, om hier te worden berecht. Dat is uit militaire bron vernomen. De man wordt verdacht betrokken te zijn bij de kaping van de Pompei in 2009.

De man is nog niet officieel aangehouden, maar wordt vandaag voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Brugge. Dat meldt Lieve Pellens, de woordvoerster van het federaal parket. 'Hij landde vrijdagochtend op de militaire luchthaven van Melsbroek. De vermoedelijke piraat, waarvan de identiteit noch de nationaliteit is vrijgegeven, werd met een militair toestel overgevlogen vanuit Mombassa in Kenia.

De man kan worden berecht op grond van de nieuwe Belgische wet op de piraterij. Dat zou meteen het eerste proces wegens piraterij zijn in de Belgische geschiedenis.

Hij maakte deel uit van een groep van zeven personen die op 29 november werden opgepakt voor de kust van Kenia door de Louise-Marie. Het fregat neemt deel aan de Europese operatie Atalanta tegen piraterij. De zes andere opgepakte personen zouden aan de Keniaanse autoriteiten worden overgedragen.