Bij twee stelplaatsen van openbaarvervoermaatschappij De Lijn, in Asse en Vilvoorde, zijn vrijdagochtend spontane stakingen uitgebroken, met grote hinder tot gevolg.

In Asse pikt het personeel het niet dat de directie van De Lijn Vlaams-Brabant een ochtenddienst heeft afgeschaft.

'Drie weken geleden heeft de directie in Asse zonder overleg de ochtenddienst afgeschaft die ’s ochtends alle bussen voor het uitrijden nakijkt en kleine herstellingen uitvoert. Onder meer door het winterweer is het aantal problemen met bussen daardoor sterk toegenomen. Wij eisen al weken dat die dienst weer ingevoerd wordt', stelt vakbondsman Erwin Van Cauwenbergh van ACV-Openbare Diensten.

In Vilvoorde wordt geprotesteerd tegen het personeelsbeleid van pachter De Decker-Vanriet. Zowel in Asse als Vilvoorde werkt een 60-tal chauffeurs. De acties duren zeker tot vrijdagavond.

Of daarna voortgestaakt wordt, is nog onzeker. 'In Asse is de directie komen vertellen dat men niet terugkomt op de beslissing. In dat geval wordt vanaf maandag in de hele regio Grimbergen gestaakt. In Vilvoorde wachten we op overleg met De Decker-Vanriet', zegt de vakbondsman. Door de staking rijdt een aantal bussen niet in de regio Asse en op de lijnen Vilvoorde-Mechelen en Overijse-Leuven.