Shaun Murphy heeft zich in Telford geplaatst voor de halve finales van het UK Championship snooker. De 28-jarige Engelsman deed dat met een 9-7 overwinning tegen de Australische wereldkampioen en nummer één van de wereld Neil Robertson.

Robertson was pas enkele minuten voor de wedstrijd komen opdagen. 'Ik dacht dat we om 13u30 zouden starten', verklaarde 'The Thunder from Down Under'. 'Ik lag op mijn bed wat te rusten, toen toernooidirecteur Martin Clark me om 12u18 opbelde. Toen ik de telefoon opnam, wist ik het meteen: 'die gaat me vertellen dat we om 12u30 beginnen'. Ik sprong in mijn kleren en was hier nog net op tijd, opwarmen kon niet meer. Mijn eigen schuld, ik moet zo'n dingen beter controleren.'

Zaterdag neemt Murphy het voor een finaleplaats op tegen de 35-jarige Welshman Mark Williams, die toernooirevelatie Mark Joyce met 9-7 uitschakelde. Joyce had eerder verrast met zeges tegen Steve Davis, Ali Carter en Judd Trump en deed het ook tegen Williams uitstekend. In het dertiende frame liet hij een break van 143 noteren, de hoogste uit zijn carrière en ook de hoogste van het toernooi tot nog toe. Als niemand in de laatste drie wedstrijden beter doet, levert het de 27-jarige Engelsman een bonus van 5.000 pond (5.970 euro) op.

Murphy won het toernooi in 2008, Williams in 1999 en 2002. In de eerste halve finale staat de Schot John Higgins, UK-kampioen in 1998 en 2000, vrijdag tegenover de Noord-Ier Mark Allen.