België en VS sluiten akkoord over vingerafdrukken
Foto: epa
België heeft een akkoord gesloten met de Verenigde Staten over de uitwisseling van vingerafdrukken en DNA-gegevens. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom bekendgemaakt in Washington, zo melden de VRT-Radio en deredactie.be.

Ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open Vld) maakte het akkoord bekend in de marge van een Europees-Amerikaanse top in de Amerikaanse hoofdstad.

Het akkoord heeft volgens de VRT heel wat voeten in de aarde gehad. Vooral de Belgische privacycommissie maakte heel wat voorbehoud. Nu zouden er echter voldoende garanties zijn over het gebruik van de gegevens.

Door het akkoord zouden de politiediensten er een belangrijk werkmiddel bij hebben in de strijd tegen zware misdaad. 'Dit is een heel operationele samenwerking', zegt Turtelboom. 'Er kan nu gekeken worden of iemands DNA en vingerafdrukken al in een bepaalde databank zitten. Het kan echt helpen om bij ons zware dossiers op te lossen.'

Het akkoord gaat over veel meer dan terreurbestrijding, benadrukt de minister. 'Het gaat ook over transnationale zware criminaliteit, waarbij twee continenten met mekaar betrokken kunnen zijn.'

Het akkoord zal in de loop van januari in België worden ondertekend, in de aanwezigheid van de Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid Janet Napolitano.