Tot na het weekend mag er zeker niet gedronken worden van het leidingwater in Schelle en Hemiksem. De bacteriologische vervuiling van het kraantjeswater laat zich ook voelen bij de huisartsen van de gemeenten. Zij noteren een sterke toename van het aantal maag- en darmklachten.

Douchen met kraantjeswater is toegestaan, maar tanden poetsen, groenten spoelen of drinken zeker nog niet. Zelfs niet als het water vooraf gekookt wordt.

Het water raakte hoogstwaarschijnlijk vervuild door een brand in een textielbedrijf eerder deze week. Dat meldt watermaatschappij Pidpa.

Testresultaten

Pipda heeft de betrokken leidingen afgesloten en spoelt ze nu door met water en chloor, om te reinigen. Op regelmatige tijdstippen worden er stalen genomen om te zien of er beterschap is. Maar voor de testresultaten is het nog wat vroeg, die worden ten vroegste vrijdag verwacht.

In beide gemeenten is gratis drinkwater verdeeld. Volgens de Schelse burgemeester Rob Mennes (CD&V) verloopt de bevoorrading van drinkbaar water  zonder noemenswaardige problemen. 'Iedereen kan bij ons terecht in het gemeentehuis voor waterzakjes. Aan twee bejaardentehuizen hebben we een speciale citerne voorzien en voor de bevoorrading van grote landbouwbedrijven doen we een beroep op de hulp van de civiele bescherming.'

Maagklachten

Dokter Jan Van Boxem, voorzitter van de huisartsenkring Rupelstreek, bevestigt dat zijn collega's uit de getroffen gemeenten het momenteel erg druk hebben. 'Er ging in de streek al wel een buikgriep rond onder de mensen, maar na de vervuiling noteren de collega's een sterke toename van het aantal patiënten met maag- en darmklachten'.

Ook voor dokter Marc Geerts uit Hemiksem zijn het sinds midden deze week drukke tijden. 'De meesten klagen over misselijkheid, krampen, braken en diarree.' Hij raadt de mensen aan om de instructies van Volksgezondheid strikt na te leven.

Wie nog vragen heeft over het drinkbaar water in Hemiksem, kan terecht bij Pidpa op het nummer 0800-90.300.