Annelies Rutten valt af in Allerslimste Mens
Foto: vrt
Yves Desmet won een razend spannende aflevering van De Allerslimste Mens ter Wereld. Het Nieuwsblad-journaliste Annelies Rutten verloor de finale van Frank Vander Linden.

Annelies Rutten streed een bizarre secondenstrijd met muzikant Frank Vander linden in het finalespel van De allerslimste mens ter wereld.

Doordat haar tegenspeler Frank Vander linden strategisch de mist in ging door zich nutteloos te ‘laten zakken’, hoefde Annelies met nog dertig seconden op de teller alleen maar hetzelfde te doen. Dan zou ze aan zet komen in de beslissende vraag, en zo goed als gewonnen spel hebben. Door zenuwen verlamd dacht ze daar niet aan.

Erik Van Looy begreep het ook niet. ‘Ik zal je missen, en iedereen met mij’, zei hij wat sip tegen Rutten. Uiteraard: als je maar vijf vrouwelijke finalisten hebt (op dertig) is het niet leuk om een der besten en fraaisten onverwacht vroeg te zien verdwijnen.

 ‘Erik Van Looy heeft na de opname tientallen keren gevraagd waarom ik zo snel was gestopt’, zegt Annelies. ‘Het gekke is: mijn man, mijn moeder en mijn zus zaten in het publiek en hadden ook niet door dat ik niet had mogen stoppen. Dat biedt een beetje troost. Een beetje maar: ik lig er na drie keer uit en het hadden er vier kunnen zijn. Als Yves Desmet het jaar van de kroning van koningin Elisabeth niet had geraden, had ik de aflevering zelfs gewonnen. Maar dat is nu eenmaal het spel. Het is toch een spel, hè?’ (lacht)

Meer gestresseerd

‘Ik was niet zwaar ontgoocheld, maar nu kan ik het minder goed van me afzetten. Omdat ik zoveel reacties krijg van mensen die het jammer vinden. Ik heb het gevoel dat ik mensen ontgoocheld heb. Ik vond het fantastisch om weer mee te doen, maar de verwachtingen lagen wel erg hoog. Ik was ook meer gestresseerd dan in 2007. Toen had ik niets te verliezen, nu voelde ik echt druk.’

‘In 2007 heb ik elf keer meegedaan voor ik in de finale kwam. Dan was er wel eens een aflevering waarin ik dacht: deze overleef ik wel. Dat had ik deze week niet. Ik heb ook nooit gezegd dat ik ging winnen of dat ik de favoriete was.’

‘Wat ik vooral jammer vind, is dat ik zo vroeg in het programma moest aantreden: meteen in de tweede aflevering. Ik lig er al uit terwijl de wedstrijd nog op gang komt. Dat ga ik missen: de sfeer in de studio, de gesprekken met boeiende mensen als Martin Heylen en Frank Vander linden.’

Hoe jammer we het ook vinden voor onze charmante collega: de vroegtijdige uitschakeling van een favoriete veroorzaakte wel de dosis drama waar de kijkers van houden.

Leuke vragen overigens, vooral in de fotorondes: de uitvergrote details van stripfiguurtjes (van de arm van Lucky Luke tot de kuif van Cowboy Henk) en de weggelaten plaatsnamen op filmaffiches zoals Gangs of New York of Last tango in Paris: het mag nog wel eens gezegd worden dat dit programma — meer dan door spanning of de grappen — floreert door zijn uitmuntende vragen.