Wikileaks: Corruptie in Marokko tot in koninklijk paleis
Foto: ap, reuters
In Marokko is de corruptie tot in het koninklijk paleis geslopen, zo staat in Amerikaans diplomatiek verkeer dat door WikiLeaks is onthuld en dat door de Spaanse kwalitetskrant El Pais is ingekeken.

De invloed en zakelijke belangen van koning Mohammed VI en sommige van zijn adviseurs zijn in alle grote bouwprojecten van het Noord-Afrikaanse land te merken. De koning en twee van zijn dichtste medewerkers treffen beslissingen over grote investeringen op hun eentje, zo luidt het. 'Met andere mensen praten is tijdverlies'.

Reeds onder Mohammeds vader Hassan II was er corruptie, meldde de Amerikaanse diplomatie. Maar de praktijken zijn aangezwengeld en hebben een 'institutioneel karakter' gekregen.

Nog volgens de Amerikaanse diplomatie ziet de Marokkaanse koning in het leger het grootste gevaar voor zijn troon. Dat leger is bureaucratisch, corrupt en inefficiënt, aldus de Amerikaanse ambassadeur die wijst op het gevaar dat een deel van de soldaten onder invloed van de radicale islam kan raken.