Het fregat Louise-Marie van de Belgische zeemacht heeft maandag in de Indische Oceaan voor de kust van Kenia zeven vermoedelijke piraten opgepakt. De Louise-Marie neemt daar deel aan een Europese missie tegen piraterij.

Het Belgische oorlogsschip, dat deel uitmaakt van de EU-vloot ATALANTA escorteerde op dat ogenblik het koopvaardijschip 'Petra' dat voer in opdracht van het Wereldvoedselprogramma. 

De Louise-Marie werd verwittigd door een vrachtschip met een tiental Belgische militairen aan boord. Zij moesten de boot beschermen tegen piraterij. Toen ze een verdacht bootje ontdekte dat hen naderde, verwittigde ze de Louise-Marie.

Rond 14 uur stuurde het fregat zijn helikopter uit naar het verdacht vaartuig. De bemanning van de skiff werd op heterdaad betrapt toen ze wapens en ladders overboord gooiden.

Omdat het vaartuig de waarschuwingsschoten negeerde die de Louise-Marie voor de boeg loste, heeft een boardingteam van het fregat heeft het vaartuig daarop geënterd. De zeven bemanningsleden werden gevangen genomen en worden, in afwachting van verdere juridische stappen, onder bewaking geplaatst. Ze worden waarschijnlijk uitgeleverd aan Kenia. Het zinkend bootje werd vernietigd.

Bij de actie vielen geen gewonden. De actie verliep volledig volgens plan en in respect met de nationale en internationale wetgeving.

Het is de eerste keer dat Belgische militairen Somalische piraten gevangen nemen.