Hoe kijken de VS naar de rest van de wereld en haar leiders? De WikiLeaks documenten geven een ontluisterd beeld van de realiteit achter de diplomatieke façade. Een overzicht.

Kim Jong-il (dictator Noord-Korea): Papperig oud mannetje, die getekend is door fysieke en psychologische aandoeningen als gevolg van een beroerte

Hugo Chávez (president Venezuela): Een VS-diplomaat citeert een adviseur van Sarkozy: 'Levitte constateert dat de Venezolaanse president 'gek' is en dat zelfs Brazilië hem niet meer verdraagt. Spijtig genoeg heeft Chávez een van de rijkste landen van Latijns-Amerika in handen en maakt hij er een Zimbabwe van.'

Cristina Fernandèz de Kirchner (presidente Argentinië): Hillary Clinton maakt zich zorgen over de mentale gezondheidstoestand van de presidente, die onlangs weduwe werd. Clinton vroeg aan diplomaten om na te gaan of Kirchner medicatie pakt om 'te kalmeren'.

Benjamin Netanyahu (Israëlische premier): Elegant en charmant, maar iemand die nooit belofte houdt.

Recep Tayyip Erdogan (Turkse premier): Hervormingsgezinde leider, maar met autoritaire tics. Workaholic, arrogant, trots, onrembaar ambitieus. Een patriarch ook, die op zijn terrein strikt autocratische normen hanteert.

Angela Merkel (Duits Bondskanselier): Ze durft geen risico's nemen en ze is zelden creatief'.

Nicolas Sarkozy (Frans president): Lichtgeraakt en autoritair.

Muammar Khadaffi (Libische leider): Een hypochonder. Hij durft om vreemde redenen nauwelijks over zee vliegen en is bang van hoogtes. Daarom wil hij altijd op het gelijkvloers logeren.

Vladimir Poetin (Russische premier): Een autoritaire macho, een 'alpha dog'. Heeft de echte macht nog altijd in handen. President Dimitri Medvedev is slechts Robin en Poetin blijft Batman.

Dimitri Medvedev (Russische president): Medvedev is bleek en onzeker. Zijn vrouw polariseert tussen de kampen en is de bron van veel afgunst en geroddel. Ze heeft een lijst van mensen die zullen moeten afzien omdat ze haar man hebben tegengewerkt.

Hamid Karzai (Afghaans president): Een extreem zwak man, die geen feiten wil horen, maar wel meteen zeer aandachtig luistert naar iedereen die hem over bizarre complotten tegen hem komt vertellen.

Silvio Berlusconi: Een wild feestvarken en de spreekbuis van Poetin in Europa. Is door zijn wilde feestjes ook zelden uitgerust en geldt als een zwak leider.

David Cameron (Brits premier): Gebrek aan diepgang (althans dat zei Gouverneur Mervyn King van de Bank of England in een gesprek met de Amerikaanse ambassade in Londen)

Britse prins Andrew:  Uit een document blijkt dat een lid van de koninklijke familie 'slecht opgevoed' is en bij reizen buiten Groot-Brittannië 'weinig beleefd' is. De Daily Express en pulpblad The Sun zijn ervan overtuigd dat het om prins Andrew gaat, de tweede zoon van koningin Elizabeth II. Ze gewagen van 'ongepast gedrag' van de prins in het buitenland, die in de pers soms het koosnaampje 'Airmiles Andy' krijgt vanwege zijn vele handelsmissies in het buitenland. Buckingham Palace wilde maandag geen commentaar geven.