In Frankrijk zijn maar liefst 271 onbekende werken van Pablo Picasso opgedoken. Ze werden door een gepensioneerde elektricien aangeboden aan de zoon van de wereldberoemde kunstenaar. Dat meldt de Franse krant Libération.

Onder de werken bevinden zich volgens Libération negen kubistische collages met een waarde van vermoedelijk zo'n 40 miljoen euro, een aquarel uit Picasso's blauwe periode, lithografieën en portretten van zijn eerste echtgenote Olga.

De kunstwerken, met een geschatte waarde van zo'n 60 miljoen euro, werden aangeboden door de 71-jarige Pierre Le Guennec en zijn vrouw. Het koppel hoopte authenticiteitscertificaten te krijgen van Claude Picasso, de zoon van de meester.

Le Guennec werkte als elektricien voor Picasso's tijdens diens drie laatste levensjaren. De kunstenaar overleed in 1973. Le Guennec schreef sinds begin dit jaar verschillende brieven naar Claude Picasso om een ontmoeting te regelen. Die vond uiteindelijk in september plaats in Parijs.

'Kunstwerken cadeau gekregen'

De man vertelde dat hij destijds alarmsystemen had geplaatst in verschillende woningen van Picasso, waaronder villa Californië in Cannes. Hij beweert dat hij de werken cadeau kreeg van Picasso en zijn echtgenote Jacqueline Roque. Volgens Claude Picasso is het echter uitgesloten dat zijn vader zo'n grote hoeveelheid werken zou hebben weggegeven.

De kunstwerken werden op 5 oktober in beslag genomen in de woning van het echtpaar Le Guennec in Mouans-Sartoux. De gepensioneerde elektricien werd volgens Libération onder toezicht geplaatst. De erfgenamen van Picasso hebben intussen klacht tegen onbekenden ingediend wegens heling.

 

 

 

 

 

 

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig