Wikileaks brengt Amerikaanse diplomatie opnieuw in verlegenheid
Foto: rr
Klokkenluiderssite WikiLeaks heeft opnieuw vertrouwelijke Amerikaanse documenten gepubliceerd die de Amerikaanse diplomatie in verlegenheid brengt.

Wikileaks heeft 250.000 Amerikaanse diplomatieke telegrammen, die vanuit Washington werden verstuurd naar Amerikaanse ambassades, zondagavond gelekt aan de dagbladen El Pais (Spanje), Le Monde (Frankrijk), Der Spiegel (Duitsland), de Guardian (VK) en de New York Times (VS)De documenten hadden moeten verschijnen op WikiLeaks, maar de klokkenluiderswebsite is vandaag het doelwit geworden van een cyberaanval.

De berichten dateren van de afgelopen drie jaar, de meest recente van de maand februari. De publicatie van de documenten werd onmiddellijk veroordeeld door het Witte Huis, dat laat weten dat door de publicatie talloze levens in gevaar zijn gebracht.

Volgens de New York Times gunt de informatie ons een 'blik op de onderhandelingen die achter de schermen plaatsvinden bij ambassades over de hele wereld'.

'Alpha dog'

De gelekte Amerikaanse geheime documenten onthullen de kritische houding van Amerika tegenover hun bondgenoten. Zo wordt de Russische premier Vladimir Poetin spottend 'alpha dog' genoemd in een van de telegrammen. De documenten bevatten ook gevoelige informatie over terrorisme en nucleaire proliferatie. 

Het Duitse weekblad Der Spiegel meldt onder andere dat de Afghaanse president Hamid Karzai als een 'zwakke persoonlijkheid' wordt beschouwd, die gedreven wordt door 'paranoia' en 'samenzweringstheorieën'. De opmerkingen over de Keniaanse leiders klinken dan weer neerbuigend. De Russische president Dmitri Medvedev werd beschreven als 'bleek en onzeker'. 'Vermijdt risico's, niet erg creatief', zo luidt het dan weer in een beoordeling van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Volgens Der Spiegel was slechts zes procent van de documenten geklasseerd als 'vertrouwelijk'.

De belangrijkste onthullingen volgens de Guardian is dat Arabische leiders er persoonlijk bij de Verenigde Staten op aandrongen luchtaanvallen op Iran uit te voeren.

De New York Times schrijft dat de documenten laten zien dat Saoedi-Arabië nog altijd een van de belangrijkste geldschieters is van militante groeperingen als Al-Qaeda en dat de Chinese overheid betrokken is bij gecoördineerde computersabotage.

Spionage

In de documenten staat ook hoe de Verenigde Staten ambassades gebruikt als onderdeel van een wereldwijd spionagenetwerk. Ze zouden diplomaten gebruiken om informatie over personen te vinden, zoals vluchtgegevens, creditcardgegevens en zelfs DNA-materiaal. Ook zouden de leiders van de Verenigde Naties zijn bespioneerd.

De Amerikaanse autoriteiten hebben eerder al hun bondgenoten gewaarschuwd voor de inhoud van de documenten die 'mogelijk erg schadelijk kan zijn voor de relaties tussen de VS en andere landen'. De VS gaan ervan uit dat er levens in gevaar zijn door de onthullingen. De Britse overheid heeft de Britten in Pakistan, Irak, Iran en andere moslimlanden aangemaand voorzichtig te zijn.

Het Pentagon verklaarde zondag dat WikiLeaks de documenten 'illegaal' verkregen heeft en dat er ondertussen maatregelen genomen zijn om soortgelijke situaties in de toekomst te vermijden.

Franco Frattini, de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken heeft de publicatie eerder vandaag bestempeld als de '11 september van de diplomatie'. 

WikiLeaks stelt zichzelf voor als een journalistiek project dat klokkenluiders in regeringen en administraties de kans geeft om volledig anoniem vertrouwelijke documenten te lekken. De website werd berucht na het publiceren van geheime documenten van activiteiten van het Amerikaanse leger in Irak en Afghanistan.