Vlaams Belang moet 'Vlaamse Tea Party' worden
Foto: afp
Het Vlaams belang moet evolueren naar een "Vlaamse Tea Party" die van onderuit gevoed wordt. Daarbij kan straatactie een meerwaarde bieden voor het werk in het parlement of de gemeenteraad, dat onvoldoende aandacht krijgt in pers en media. Dat zei partijkopstuk Filip Dewinter zondag in De Zevende Dag (Eén).

Dewinter benadrukte dat er nog een toekomst is voor het Vlaams Belang. Voorbeelden in Nederland, Denemarken en Zwitserland bewijzen dat. Voor hem moet de partij net als de Amerikaanse Tea Party-beweging van onderuit actie voeren tegen onder meer de asielinvasie of de oprukkende islamisering.

Zaterdag voerde het Vlaams Belang op meerdere plaatsen actie tegen het falende migratiebeleid. Op 12 december wordt in Lier betoogd tegen de bouw van een moskee met een minaret van 18 meter.

Voor Dewinter is er plaats voor een partij van 10 tot 15 procent die in staat is te wegen op het beleid in asiel en migratie, op het communautaire dossier of het veiligheidsbeleid.

Dewinter erkende dat het ontslag van zijn voormalige medewerker en woordvoerder Bart Debie uit de partij een "onverkwikkelijke zaak" voor de partij en een vorm van crisismanagement was.

"Alleen de indruk wekken de spot te drijven of leedvermaak te hebben met de gezondheidstoestand van iemand, kunnen we niet goedkeuren", motiveerde hij het ontslag van Debie.

Of de versie van Debie - de opmerkingen op Facebook hadden niets te maken met de gezondheidstoestand van Marie-Rose Morel maar wel met een vergunning voor een schoonheidssalon - klopt of niet, deed volgens Dewinter niet terzake.
 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig