De Britse inlichtingendienst MI6 heeft de man die zich tijdens de voorlopige onderhandelingen in Afghanistan voordeed als een hooggeplaatste functionaris van de taliban, financieel gesteund. Dat melden de dagbladen The Times in Londen en de Washington Post.

De oplichter werd afgelopen dinsdag onthuld door de Amerikaanse krant New York Times.

Agenten van MI6 zouden honderdduizenden dollars betaald hebben aan de man van wie ze dachten dat hij over voldoende macht beschikte om met Afghaanse en Amerikaanse functionarissen te onderhandelen in naam van de opstandelingen.

"De Britse inlichtingendiensten hebben naïviteit getoond, wij hebben onze dromen voor realiteit aangenomen", aldus een Afghaanse functionaris.

MI6 handelde in de overtuiging dat het te maken had met Mullah Akhtar Mohammed Mansur, een voormalige minister van de talibanregering, maar in werkelijkheid ging het waarschijnlijk om een winkeleigenaar uit de Pakistaanse stad Quetta.

De man werd verschillende keren overgebracht naar Kaboel, en zou hebben deelgenomen aan een bijeenkomst op het presidentiële paleis met president Hamid Karzai. Deze laatste ontkent alles.

De voormalige Amerikaanse gezant in Kandahar Bill Harris verklaarde dat de fout niet enkel de verantwoordelijkheid van de Britten is, maar dat een "stupiditeit van dit genre meestal het werk is van een heel team."

De Amerikaanse opperbevelhebber in Afghanistan, generaal David Petraeus, gaf afgelopen dinsdag toe dat de kans bestaat dat er een oplichter in het spel is.

Alle contacten met verantwoordelijken van de taliban van de afgelopen maanden vonden echter plaats op een "inleidend" niveau, en hadden betrekking op "onderhandelingen over onderhandelingen." 
 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig