Installateurs zonnepanelen vrezen massaal banenverlies
Foto: © ivan put
De zonne-energiesector waarschuwt de Vlaamse regering voor een verlies van 10.000 jobs als de regering bij haar beslissing blijft om subsidies voor zonnepanelen af te bouwen. Ook de partijen Open VLD en Groen! kanten zich tegen beslissing Vlaamse regering.

De Vlaamse regering maakte op 12 november bekend dat ze de subsidies voor groenestroomcertificaten vanaf april 2011 drastisch omlaag zal halen. Voor mensen die al zonnepanelen hebben geplaatst verandert er echter niets.

De fabrikanten van zonnepanelen hebben via een open brief gereageerd op deze maatregelen. In de brief waarschuwen de fabrikanten voor een verlies van 10.000 jobs. De fabrikanten hebben het over een jobverlies met 'het equivalent van 5 keer Opel Antwerpen.' In de plaats van een drastische vermindering wil de sector eerder een geleidelijk afbouw van de subsidies.

De Vlaamse minister van Energie, Freya Van den Bossche (SP.A) heeft al gereageerd op de open brief. Zo zei de minister dat zonnepanelen al lange tijd overgesubsideerd zijn. 'Bovendien werden deze subsidies doorgerekend aan particulieren en bedrijven', aldus Van den Bossche. 'De prijs van zonnepanelen is intussen gehalveerd. Dan is het ook maar logisch dat ook de subsidies naar beneden gaan', klonk het nog.

Open VLD en Groen! kanten zich tegen beslissing Vlaamse regering

Ook de partijen Open VLD en Groen! vinden de maatregelen van de Vlaamse regering omtrent de afbouw van subsidies geen goed idee. 'Het kan toch niet de bedoeling zijn de groene economie geheel op droog zaad te zetten', luidt het.

Parlementsleden Patricia Ceysens (Open Vld) en Hermes Sanctorum (Groen! ) scharen zich nu achter de sector en vragen de regering de maatregel in te trekken. 'De beslissing is niet rijp', waarschuwen ze.

De oppositieleden laken de werkwijze van de regering. 'De maatregelen worden doorgevoerd via een reeks amendementen die te elfder ure werden ingediend', sneren ze. Bovendien noemt ook de Inspectie Financiën de amendementen volgens hen 'totaal niet onderbouwd'.

Net als de fabrikanten van zonnepanelen pleiten Ceysens en Sanctorum voor een meer geleidelijke afbouw van de steun. 'Wij willen ook geen oversubsidiëring van zonnepanelen', verduidelijken ze. Maar de 'hold-up' van de regering 'dreigt groot onheil aan te richten in de sector'.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig