Rechter verplicht Apache.be om weerwoord van Debie te publiceren
Foto: pol
De voorzitter van de Antwerpse rechtbank van eerste aanleg heeft de nieuwssite Apache.be donderdag via de procedure van eenzijdig verzoekschrift verplicht een tekst van ex-Vlaams Belanger Bart Debie te publiceren.

Debie schrijft in die tekst dat de opmerkingen van hemzelf en zijn partner Valérie Seyns op Facebook niets te maken hadden met de gezondheidstoestand van Marie-Rose Morel, maar wel met het verkrijgen van een vergunning voor een handelszaak. Het was Apache dat als eerste bericht had over het bewuste Facebookgesprek. Het moet nu dus ook de repliek van Debie de wereld rondsturen.

De redactie van Apache laakt de gebruikte eenzijdige procedure omdat ze geen kans kreeg om zich voor de rechtbank te verdedigen. De redactie kon ook niets anders dan de tekst te publiceren omdat de rechter een dwangsom van 1.000 euro per dag dat deze niet gepubliceerd is, had opgelegd.

Geen verontschuldigingen nodig

Ook Pol Deltour, nationaal secretaris van de Vlaamse Vereniging van Journalisten VVJ, 'betreurt dat voor de zoveelste keer een rechter in kortgeding en op eenzijdig verzoekschrift een nieuwsmedium heeft veroordeeld, dit keer tot het publiceren van een tekst, zonder dat de betrokken redactie werd gehoord'. Debie had volgens hem voldoende klassieke kanalen om zijn ongenoegen te formuleren.

Apache wijst er nog op dat de rechter niet ingegaan is op een eerste eis van Debie en Seyns om het bewuste artikel en de commentaren van de lezers onmiddellijk te verwijderen. De gewezen politiecommissaris had ook openlijke verontschuldigingen van de nieuwssite gevraagd, maar daarover rept de beschikking met geen woord, aldus nog de Apache-redactie.

Bart Debie en Valerie Seyns werden woensdag uit het Vlaams Belang gezet. Voorzitter Bruno Valkeniers hechtte geen geloof aan hun uitleg over de vergunning voor een handelszaak.