Levenslang voor roofmoord op schoonzus
Danny Mathijs. Foto: belga
Het hof van assisen in Gent heeft de 50-jarige Danny Mathijs veroordeeld tot levenslange opsluiting voor roofmoord op zijn 21-jarige schoonzus Kelly Gabriël in 2006 in Aalst. De dochter van Mathijs stortte in tijdens het voorlezen van het arrest, maar nadat ze gekalmeerd werd, omhelsde ze de moeder van Kelly Gabriël.

Het openbaar ministerie had levenslang gevorderd, maar de verdediging vond 28 jaar cel een gepaste straf. Bij de motivering van de strafmaat verwezen de jury en het hof naar 'de wreedaardige en laffe wijze waarop Kelly Gabriël het leven werd ontnomen met louter geldgewin als enig verwerpelijk motief'. Het arrest vermeldde ook 'de onmenselijke manier waarop hij zich van het lichaam van Kelly had ontdaan' en 'zijn oneerlijke ingesteldheid die blijkt uit talrijke veroordelingen'.

Alle partijen hadden de jury gevraagd om Mathijs schuldig te verklaren aan roofmoord, officieel gekwalificeerd als doodslag gepleegd om diefstal of afpersing te vergemakkelijken. Mathijs bekende dat hij zijn schoonzus Kelly op 20 november 2006 wurgde, 3.600 euro van haar stal en haar lichaam dumpte in de Dender.

Het openbaar ministerie zag geen verzachtende omstandigheden. 'Ik vraag de maximumstraf, levenslang', zei substituut-procureur Yves Van Den Berge. 'Enkel de zwaarste straf zal Mathijs aan zichzelf laten werken tijdens zijn opsluiting. Misschien zal deze straf ook een verzachting zijn voor de familie van Kelly Gabriël, die van Mathijs levenslang gekregen heeft.'

Verdediging hoopte op 28 jaar cel

De verdediging van Mathijs vond 28 jaar cel een gepaste straf. 'Met een veroordeling tot levenslange opsluiting blijft er geen lichtpunt meer over voor onze cliënt', pleitten advocaten Dennis Van Overstraeten en Nicholas De Mot donderdag.

De verdediging zag verschillende verzachtende omstandigheden. 'Met levenslang zegt u tegen Mathijs: 'Uw leven heeft geen zin meer en zal nooit meer zin hebben'. Dat is niet de straf voor iemand die oprechte spijt toonde en gedetailleerde bekentenissen heeft afgelegd. Hij heeft meegewerkt aan het onderzoek en heeft tijdens zijn eerste kruisverhoor bekend. Moest hij een psychopaat zijn, zoals hier beweerd wordt, dan had hij zijn mond gehouden', zei advocaat Van Overstraeten.

Mathijs had zelf niets toe te voegen aan het pleidooi. In zijn laatste woord voor de beraadslaging over de schuldvraag verontschuldigde hij zich bij de familie Gabriël. 'Ik hoop dat Kelly ooit een waardige begrafenis kan krijgen', zei hij. Het lichaam van de jonge vrouw werd nooit teruggevonden.

Verraden door gsm-signaal

Een gsm-signaal leidde de speurders destijds naar Danny Matthijs. Toen hij op 20 november 2006 van Aalst naar Gent en terug reed lagen er twee gsm's in zijn wagen. Zijn eigen toestel en dat van zijn schoonzus, Kelly Gabriël. Dat deed hem de das om, want na een week van kruisverhoren moest hij wel toegeven dat toen ook het levenloze lichaam van Kelly in de koffer van zijn wagen lag.

Kelly Gabriël (21) had die middag een afspraak bij Danny Matthijs (50) thuis. Ze had haar werkloze schoonbroer een paar weken eerder 1.300 euro geleend, maar nu had ze dat geld dringend nodig om een tweedehandswagen te kopen. Een oudere klant van de nachtclub waar ze werkte, zou haar aan het station van Aalst oppikken om de wagen af te halen. De man, een zekere André, zou een flinke duit in het zakje doen: hij had een boontje voor Kelly en sponsorde het meisje al langer met geld, juwelen en cadeautjes.

Maar Kelly daagde niet op aan het station, want ze geraakte niet levend weg bij haar schoonbroer. De gokverslaafde Matthijs had haar geld tot de laatste cent verspeeld en hij piekerde zich al dagenlang suf hoe hij zijn probleem zou oplossen. Uitstel vragen was geen optie, want hij wist dat ze het geld meteen nodig had. En dus zag hij geen uitweg meer. Behalve zijn schoonzus te vermoorden.

Totaal aan de grond

'Ik zat totaal aan de grond. Ik had in een paar maanden tijd 35.000 euro vergokt in casino's, ik had een hypotheek op mijn huis genomen, ik had verschillende kredietlijnen lopen en ik had zelfs de 1.900 euro verspeeld die mijn moeder me gaf om een grafzerk te kopen voor mijn overleden echtgenote. Ik was te beschaamd om de waarheid te zeggen', bekende hij.

Matthijs wurgde zijn schoonzus met een plastic zak, reed hij haar brommer naar het station in Aalst en keerde te voet naar huis. Hij ruimde alle sporen op, laadde het lichaam in de koffer van zijn wagen en begon aan een doelloze zwerftocht met zijn slachtoffer. Uiteindelijk dumpte hij haar lichaam in de Dender aan het sas van Dendermonde.

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig