De beste deelnemers van de voorbije seizoenen van de populaire tv-quiz De Slimste mens ter Wereld nemen het vanaf 6 december tegen elkaar op in 'De Allerslimste Mens ter Wereld' op Eén. Dat onder het goedkeurend oog van juryleden Philippe Geubels en Guy Mortier. Hieronder vindt u alle deelnemers.

Om aan dertig deelnemers te raken vroeg presentator Erik Van Looy eerst de drie finalisten van alle seizoenen van 'De Slimste Mens'. Dan volgden de kandidaten met het hoogste aantal deelnames. Als iemand weigerde of niet kon deelnemen, ging de beurt naar de volgende kandidaat op de lijst.

De belangrijkste afwezigen

Erik Van Looy moest niet al te veel rondbellen om aan dertig kandidaten te raken, maar toch waren er drie afzeggingen. In feite hadden toppers Peter Vandermeersch, Greet Op de Beeck en Karl Vannieuwkerke ook kunnen meedoen. En natuurlijk Erik Van Looy zelf, want in het eerste seizoen van de Slimste Mens (toen nog gepresenteerd door Bruno Wyndaele, red.) deed hij zeven afleveringen mee.

De 30 deelnemers:

HANS BOURLON

De Studio 100-baas bedacht in seizoen 6 een ingenieus systeem van alles noteren en blokken. 

FREEK BRAECKMAN

Nieuwsanker en voormalig wereldkampioen schermen probeert Bart De Wever nog eens met een halve seconde te verslaan.

EVA BREMS

De professor in de mensenrechten is een vrouw om rekening mee te houden. 

BEN CRABBÉ

Deze presentator weet al jaren alles van Blokken.

STANY CRETS

De acteur werd begin 2004 de Slimste Mens. Hopen dat hij intussen niet alles vergeten is.

DAVID DAVIDSE

De acteur/entertainer is niet alleen grappig, maar ook erg slim.

ANN DE BIE

Alle kijkers raakten in 2009 in vijf afleveringen gecharmeerd door de VRT-journaliste. De afgelopen maanden heeft ze zich ook nog eens verdiept in de Chileense mijnbouw. Haar tegenstanders zijn gewaarschuwd.

WOUTER DEPREZ

Deze Slimste Mens van 2005 moet voortaan zijn kinderen iets vroeger naar bed sturen, want papa moet studeren.

YVES DESMET

De man van De Morgen werd bijna de Slimste Mens van 2004, maar wil deze keer toch liefst met bloemen en een beker over de meet.

IVAN DE VADDER

De streng kijkende nieuwsjager van de Wetstraat bewijst dat hij niet alleen veel weet van de zevende dag, maar van alle dagen van de week.

BART DE WEVER

De deelname van de N-VA-politicus is veel besproken. Komt dat door zijn nipte verlies in het afgelopen seizoen of omdat er nog steeds geen regering is?

LINDA DE WIN

Zonder meer de meest besproken deelneemster van de Slimste Mens. De bikkelharde journaliste hield het vorige keer nog elf beurten vol en liet zelfs Peter Vandermeersch en Bent Van Looy achter zich. 

PAUL D’HOORE

Terwijl zijn tegenkandidaten op zijn advies al hun beleggingen aan het herschikken waren, won hij op zijn kousenvoeten een stuk of wat afleveringen.

KOEN FILLET

Deze radiomaker moest in 2004 nipt de duimen leggen voor Bert Kruismans en Greet Op de Beeck. Het scheelde geen snorhaar of hij had gewonnen.

CAROLINE GENNEZ

Bart De Wever en SP.A-kopstuk Caroline Gennez samen in één programma. Benieuwd wat dat gaat geven?

ALAIN GROOTAERS

De eerste Slimste Mens woont tegenwoordig in Andalusië, maar komt graag nog eens terug naar België om duidelijk te maken dat de eerste de beste is en blijft.

MARTIN HEYLEN

De sterreporter van Man bijt hond loopt overal ter wereld de deuren plat van lieden die spontaan koffie voor hem zetten. Hij is dus voor God en klein Pierke een te vrezen tegenkandidaat.

BERT KRUISMANS

Het is niet om te lachen. Deze komiek werd met overschot de Slimste Mens van 2004. In 2004 waren er dus twee seizoenen van de Slimste Mens. In de lente won Stany Crets de titel al.

HELMUT LOTTI

Deze sympathieke zanger deed achtereenvolgens Elvis Presley, Placido Domingo en Kojak na. Benieuwd of hij ook de Slimste Mens kan imiteren.

BART PEETERS

Een duivel-doet-al die kan zingen, acteren, mensen laten lachen, presenteren en zeker en vast ook de Allerslimste Mens ter wereld kan worden.

MARC REYNEBEAU

Eerst vier seizoenen jurylid en dan succesvol deelnemer. Deze genie en journalist van De Standaard won al elke quiz waaraan hij deelnam, behalve de Slimste Mens. Gemotiveerd is hij dus alleszins.

ANNELIES RUTTEN

Onze favoriete voor de eindzege. Collega Annelies Rutten moest en zou in 2007 de eerste vrouw worden op de erelijst van de Slimste Mens. 

RIK TORFS

Zijn oneliners zijn legendarisch, zijn fatsoen exemplarisch. De professor kerkelijk recht én CD&V-politicus wil roet in het eten gooien van zijn voormalig collega-jurylid Marc Reynebeau.

FRANK VANDER LINDEN

Hij is al het boegbeeld van De Mens, waarom ook niet van De Allerslimste Mens?

STEVEN VAN HERREWEGHE

De presentator verbaasde in 2005 vriend en familie met zijn kennis. Hij weet dan ook alles van de jaren stillekes.

BENT VAN LOOY

Deze zanger zingt dan misschien alleen voor geld, zijn verstand én zijn kledij zijn niet onopgemerkt voorbij gegaan. Welke sokken zal hij nu dragen?

ROB VAN OUDENHOVEN

Zijn trip door de Amazone lijkt een makkie in vergelijking met het huzarenstukje dat hij hier wil opnemen. Maar bracht deze man ooit niet eens de Twaalf Werken tot een goed einde?

JAN VERHEYEN

Deze regisseur is 'zot van' quizzen. Een flapuit, en dat is een grote troef in deze quiz.

LIEVEN VERSTRAETE

Deze VRT-journalist draait plaatjes in het weekend en weet ondertussen alles van Brazilië. Of hij genoeg weet van de rest van de wereld, moet nog blijken.

DANY VERSTRAETEN

In 2007 schonk het VTM-nieuwsanker nog zijn boxershort in een van de uitzendingen. Ondertussen volgde hij een workshop Alles Weten en oefent hij dagelijks twee of drie doe-vragen. En nu waagt hij opnieuw zijn kans.