Ierland blijft fiscaal paradijs voor bedrijven
Foto: epa
De Ierse regering heeft een draconisch besparingsplan bekendgemaakt om de komende vier jaar 15 miljard euro te zoeken, waarvan 5 miljard uit belastingen en 10 miljard uit besparingen. De lage vennootschapsbelasting van 12,5% blijft behouden.

Dat is een voorwaarde om van de noodhulp van de EU en het IMF te kunnen genieten.

Met lagere sociale uitkeringen en hogere belastingen hoopt Ierland tegen 2014 zijn begrotingstekort terug te dringen tot 3 procent van het bruto binnenlands product. Dit jaar gaapt er nog een gigantisch gat van 32% van het bbp.

Volgend jaar alleen al zou 6 miljard euro worden bespaard.  

Er worden bijna 25.000 ambtenarenjobs geschrapt, de btw wordt verhoogd van 21 naar 23% in 2014 en het minimumloon wordt met een euro verlaagd tot 7,65 euro per uur. Ook de personenbelasting gaat omhoog. In totaal wordt er geknipt in de sociale uitkeringen voor 2,8 miljard euro.

Aan de lage vennootschapsbelasting in Ierland van 12,5% verandert er niks, ondanks de druk vanuit Europa om dat op te trekken.

De Ierse regering noemt de plannen "veeleisend maar realistisch" en zegt dat ze het vertrouwen in binnen- en buitenland zal herstellen.

 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig