Vlaams Belang zet Bart Debie aan de deur
Foto: belga
Bart Debie en Valérie Seyns worden met onmiddellijke ingang uit het Vlaams Belang gezet voor hun ongepaste reacties op de sociale netwerksite Facebook over de ziekte van Marie-Rose Morel. Dat heeft voorzitter Bruno Valkeniers vandaag beslist.

Debie was fractiemedewerker en persverantwoordelijke bij het Vlaams Belang. Hij wordt ook met onmiddellijke ingang uit de partij gezet. Valérie Seyns is Debies partner en gewezen Brussels parlementslid. Ze zetelde momenteel in de gemeenteraad van de Brusselse gemeente Molenbeek.
 
Voorzitter Valkeniers had gisterenavond en vanmorgen gesprekken met alle betrokkenen in de zogenaamde Facebookrel. 'Ik heb van meet af aan duidelijk gesteld dat onder geen beding kan worden gespot met het menselijk lijden van wie dan ook. Dit is onze partij onwaardig en moreel onaanvaardbaar', aldus Valkeniers in een mededeling. 

Geen dubbelzinngheid

'Omdat het Vlaams Belang op geen enkel moment enige dubbelzinnigheid wil en kan tolereren, en wegens het ontbreken van elk draagvlak in de partij, heeft het Vlaams Belang dan ook beslist om de samenwerking met Bart Debie met onmiddellijke ingang stop te zetten', klinkt het. Later kwam de mededeling dat ook Seyns uit de partij wordt gezet.

Sancties tegen andere partijleden die in de pers genoemd werden - Julie Kegels, Vlaams Belang-lid en de nieuwe partner van de ex-man van Marie-Rose Morel, en Sandy Neel, partijmedewerkster en eveneens een getrouwe van Filip Dewinter - komen er niet. Volgens Valkeniers hebben zij enkel het bewuste artikel op Facebook 'aangeklikt'.

Champagne

De rel was gisteren ontstaan op Facebook. Op het bericht van Het Nieuwsblad dat de kanker die bij Morel werd vastgesteld uitgezaaid is naar de hersenen, kwam gisteren eerst een reactie van Seyns. 'Valérie Seyns vraagt zich af of het einde nu werkelijk in zicht is. Laat ons hopen!', schreef ze in haar status op Facebook.

Haar partner, veiligheidsexpert en Filip Dewinter-getrouwe Bart Debie maakte het vervolgens nog bonter. 'Zet de champagne maar al koud!' luidde zijn reactie. Oud-voorzitter Frank Vanhecke pikte de ongepaste reacties niet en dreigde ermee zelf het Vlaams Belang te verlaten.

Volgens Debie ging het echter om een misverstand en verwees de status naar een exploitatievergunning voor een schoonheidssalon die Seyns in de wacht had gesleept. Valkeniers hechtte duidelijk geen geloof aan deze uitleg.

Rechtbank

Bart Debie overweegt om zijn ontslag uit de partij aan te vechten voor de rechtbank. 'Bart Debie verneemt zijn ontslag. OK VB, we zien elkaar in de rechtbank', postte Debie woensdagmiddag op zijn Facebookpagina.