Spanje stelt obligatie-uitgifte uit
Foto: ap
Spanje moet een uitgifte van staatsobligaties uitstellen omdat de rente op de obligatiemarkt te hoog is opgelopen, zo vernam Bloomberg.

De Spaanse regering heeft vandaag via de media al beklemtoond dat de situatie in Spanje niet te vergelijken is met die in Ierland. Maar op de geldmarkten heerst ongerustheid: het renteverschil tussen het Duitse en Spaanse staatspapier is gestegen tot het hoogste peil in acht jaar.

Als gevolg van de hoge rente heeft de Spaanse overheid beslist om een geplande obligatie-uitgifte van 13,5 miljard euro uit te stellen, zo vernam Bloomberg van martkbronnen. Het geld van de uitgifte wilde Madrid gebruiken om de energieprijzen te subsidiëren. Enkele grote energiebedrijven hebben recht op een tegemoetkoming van de staat in ruil voor opgelegde maximumprijzen.

Te groot

Indien Spanje internationale steun zou nodig hebben om zijn openbare financiën te redden, dreigt het Europese noodfonds helemaal te worden opgesoupeerd, zo waarschuwen analisten intussen.

Voorlopig is er nog geen sprake van financiële steun aan Spanje, maar hier en daar wordt wel gespeculeerd dat het land, net als Portugal, één van de volgende slachtoffers van de eurocrisis zou kunnen worden.

Spanje zou in dat geval echter te groot zijn om gered te kunnen worden, waarschuwen analisten. Spanje is de vierde grootste economie van Europa, goed voor 12% van het bbp van de eurozone. Dat is het dubbele van Griekenland, Ierland én Portugal samen.

Als Spanje in moeilijkheden komt, zou het naar schatting 500 miljard euro kunnen nodig hebben. Na de 110 miljard voor Griekenland en de 80 à 90 miljard voor Ierland zou daarmee het hele Europese Stabilisatiefonds worden opgesoupeerd, zeggen analisten van Saxo Bank

Jesus Navarro van Natixis gelooft evenwel niet dat Spanje snel failliet zal gaan. "Er is nog manoeuvreerruimte met besparingen en belastingverhogingen", denkt hij.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig