Zeven partijen willen voort onderhandelen
Foto: bdw
De zeven partijen die betrokken zijn bij de onderhandelingen over een staatshervorming zijn bereid om morgen op basis van het voorstel van koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte (SP.A) voort te onderhandelen. Dat meldt de bemiddelaar in een persbericht. De onderhandelingen starten vanaf morgen per taalgroep.

De koninklijk bemiddelaar is intussen meer dan een maand aan het werk. De voorbije weken heeft hij via bilaterale contacten een aantal onderdelen van een mogelijk akkoord verkend. De Nationale Bank en het Planbureau hebben ook simulaties gemaakt van verschillende modellen voor een nieuwe financieringswet. Op basis van die gesprekken en studies heeft Vande Lanotte een compromisvoorstel opgesteld.

In een mededeling stelt hij woensdagnamiddag dat hij de voorzitters van N-VA, PS, CD&V, SP.A, CDH, Ecolo en Groen! zijn voorstel over de herziening van de financieringswet en de bevoegdheidsverdeling heeft overgemaakt. 'In afspraak met de voorzitters zullen op basis van zijn tekst vanaf morgen een aantal vergaderingen doorgaan die telkens per taalgroep zullen georganiseerd worden', luidt het.

Vande Lanotte is bijzonder voorzichtig te werk gegaan. Tijdens een lang onderhoud heeft hij vanmorgen het compromisvoorstel nog eerst afgetoetst bij de voorzitters van N-VA en PS om een afwijzing van de tekst te vermijden. Het voorstel behandelt enkel de financieringswet en de bevoegdheidsoverdrachten, Brussel-Halle-Vilvoorde komt pas later aan bod.