De Ierse schuldencrisis laat ook de Belgische banken niet onberoerd. Uit cijfers van de Bank voor Internationale Betalingen (BIB) blijkt dat die voor 44 miljard euro aan kredieten hebben uitstaan. Het gros zit bij KBC Ireland, de Ierse dochter van de bank-verzekeraar, schrijft Het Laatste Nieuws.

Van de 596 miljard euro die Ierland aan schulden heeft uitstaan, houden de Belgische banken 7,4 procent aan. Vooral KBC heeft een stevige poot in het land. De bank-verzekeraar heeft enerzijds voor 500 miljoen euro aan overheidsobligaties uitstaan. En anderzijds blijkt uit cijfers van het derde kwartaal dat de Ierse dochter voor 17,4 miljard euro heeft geleend aan Ierse bedrijven en consumenten.

De Ierse KBC-dochter lijkt de crisis toch vrij goed te overleven. 'Behoudens onvoorziene omstandigheden blijven wij erop rekenen dat KBC Ireland dit jaar rendabel zal zijn', zegt woordvoerster Viviane Huybrecht.

De andere Belgische verzekeraars en banken hebben kleinere belangen in Ierland. Zo heeft verzekeraar Ageas voor 435 miljoen euro aan Ierse overheidsobligaties in portefeuille. En Dexia houdt voor 147 miljoen euro aan Ierse overheidsobligaties aan.

Lloyds

Volgens een recente analyse van Morgan Stanley lopen Danske Bank, KBC, Lloyds en RBS van alle Europese banken het grootste risico in Ierland. Van die vier is KBC wel het minst blootgesteld.  

Het Britse Lloyd's heeft een blootstelling van 21,7 miljard pond, waarvan het in het slechtste geval 40% kan kwijtspelen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig