Tijdens verschillende simultane huiszoekingen in Antwerpen, Nederland en Duitsland zijn vanmorgen tien terreurverdachten opgepakt. Dat bevestigt het federaal parket. Drie verdachten zijn lid van Sharia 4 Belgium.

De huiszoekingen kaderen in een langer lopend onderzoek naar een terroristische groepering, waarvan de verdachten hoofdzakelijk in Antwerpen verblijven.

Geen verhoogde dreiging

'De arrestaties leiden niet tot een verhoogd dreigingsniveau in België', zegt Peter Mertens van het Crisiscentrum. Het niveau van de dreigingsanalyse blijft gehandhaafd op twee op een schaal van vier.

'Er zijn geen elementen die een nieuwe evaluatie van de situatie door het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse (OCAD) noodzakelijk maakt. De huiszoekingen werden uitgevoerd op basis van informatie die al beschikbaar was bij de federale gerechtelijke politie van Antwerpen', zegt Mertens.

De federale politie kreeg vorig jaar in december weet van een jonge Marokkaan uit het Antwerpse die plannen had voor een aanslag op Belgische bodem. De aanwijzingen waren concreet genoeg om de zaak ernstig te nemen.

De man had onder meer contacten in Spanje en Saoedi-Arabië. Daar werden eerder dit jaar al arrestaties uitgevoerd waardoor dreiging voor een aanslag op Belgische bodem afnam. Naarmate het onderzoek vorderde werd duidelijk dat de jongeman banden had met een internationale jihadistische terroristische groepering die gebruik maakte van de extremistische website Ansar Al Mujahideen. De website, die momenteel nog altijd online staat, probeert onder meer jongeren te ronselen om te gaan strijden in Tsjetsjenië.

Link met Tsjetsjenië

Drie van de jongeren die in Antwerpen werden opgepakt, zouden lid zijn van de vereniging Sharia 4 Belgium. De drie hebben niets te maken met de plannen voor een aanslag in België, maar waren van plan om te gaan vechten in Tsjetsjenië. In het VRT-programma Terzake ontkent de woordvoerder van Sharia4Belgium, Abu Imran, echter dat er drie leden van zijn organisatie zouden opgepakt zijn bij de acties.

Sharia4Belgium is een kleine organisatie van extremistische moslims in ons land. Ze kwamen in de aandacht toen ze enkele maanden geleden een lezing van de schrijver Benno Barnard aan de Antwerpse universiteit verstoorden.

Het onderzoek gebeurde in nauwe samenwerking en coördinatie met verschillende andere landen en Eurojust en met de technische bijstand van de staatsveiligheid.

In totaal zijn er tien verdachten opgepakt. Het gaat om Belgen, Nederlanders, Marokkanen en Russen van Tsjetsjeense origine. Ze worden in de loop van de dag voor de onderzoeksrechter geleid met het oog op hun verdere aanhouding.