U gooit elk jaar voor 175 euro eten weg
Elk jaar verspilt de Belg gemiddeld 15 kilo voedsel, met een waarde van 175 euro. Dat berekende de verbruikersorganisatie Oivo.

In negen op de tien gevallen worden producten weggegooid uit hygiënische of veiligheidsoverwegingen. "Tijdens de feestperiode rond Nieuwjaar wordt 13 procent van de voorziene voedingsproducten weggegooid. Dat is het dubbele van wat op andere dagen in de vuilnisbak belandt", zegt het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties.

Volgens het Oivo begint de verspilling al bij het kiezen van producten en hoeveelheden in de winkel. De organisatie maakte daarom fiches die kunnen helpen om de afvalberg te verkleinen. De timing is niet toevallig, want deze week is de Europese week van de afvalvermindering.


Zo is het bijvoorbeeld aangewezen om voor het winkelen al een lijstje te maken met de ingrediënten die nodig zullen zijn. Aankopen aanpassen aan de behoeften is ook een tip. Dat kan door meerdere keren per week boodschappen te doen. Met een volle maag winkelen zou ook helpen om minder te kopen.

Alle tips staan op de website www.observ.be