Extra sterren voor Belgische restaurants
Foto: AP
Twee Belgische restaurants krijgen een tweede Michelinster in de nieuwe Michelin Gids België-Luxemburg 2011. Er zijn geen veranderingen aan de top met drie sterren. Acht restaurants krijgen voor het eerst een ster. Dat heeft Michelin vandaag bekend gemaakt.

De twee restaurants die een tweede ster krijgen zijn Nuance in Duffel en Aan Tafel bij Luc Bellings in Hasselt. Vorig jaar kreeg Nuance pas haar eerste ster. België telt nog altijd twee drie-sterrenrestaurants. Het Hof van Cleve in Kruishoutem en De Karmeliet in Brugge.

Acht restaurants krijgen voor het eerst een ster. In totaal telt België nu 98 eensterrenrestaurants. In Antwerpen is dat Het Gebaar en Bij Lam & Yin. Ook Brussel heeft er met Alexandre en Kamo twee sterrenrestaurants bij. La Table de Maxime, het restaurant van Maxime Collard in Paliseul, wordt ook bekroond met een ster. Collard werd onlangs door Gault Millau uitgeroepen tot beloftevolle Waalse jonge chef.

De andere restaurants zijn Pouic-Pouic in Chapelle-lez-Herlaimont, ’t Ebdiep in Sint-Amands en Bistro Margaux in Sint-Martens- Bodegem.

Zes Belgische restaurants verliezen hun ster. Het gaat om L’Ecailler du Palais Royal, Marie en Bistrot du Mail in Brussel, Hoeve St-Paul in Hasselt, Bistro Novo in Roeselare en Fleur sur l’Eau in Dendermonde dat zijn deuren sloot op de dag dat het een ster kreeg.

Het tweesterrenrestaurant Clos St Denis in Tongeren is niet meer opgenomen in de nieuwe editie. Het restaurant is tijdelijk gesloten tot de zomer van 2011 om grote verbouwingswerken uit te voeren. 

In Groot-Hertogdom Luxemburg verdiende geen enkel restaurant een extra ster. In Luxemburg-stad behoudt 'Mosconi' zijn twee sterren, net als twaalf andere restaurants hun één ster behouden.

In de gids 2011 staan 115 sterrenrestaurants en 131 'Bib Gourmand' restaurants, met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. In die categorie zijn 25 nieuwkomers opgenomen, waaronder twee in het Groot-Hertogdom. Michelin selecteerde ook 673 hotels in alle prijs- en comfortklassen.