Vaticaan: 'Gebruik condoom echt uitzonderlijk toegestaan'
Foto: epa
Het Vaticaan heeft er zondag op gehamerd dat een condoom echt 'uitzonderlijk' gebruikt mag worden. Het herhaalt daarbij dat dat gebruik 'geen oplossing voor het probleem vormt'.

Op de vraag of 'de katholieke Kerk fundamenteel tegen het gebruik van voorbehoedsmiddelen is', antwoordde de paus: 'In bepaalde gevallen, wanneer de intentie het risico op besmetting verminderen, kan dat wel een eerste stap zijn om de weg te openen naar een meer menselijke, anders beleefde seksualiteit.'

In het boek van een Duitse journalist over tal van onderwerpen als pedofilie, het celibaat, de wijding van vrouwen en de relatie met de islam geeft Benedictus XVI slechts één voorbeeld om zijn woorden te illustreren, namelijk dat van een mannelijke prostitué.

'Er kunnen individuele gevallen zijn, zoals een mannelijke prostitué die een condoom gebruikt, waarin dat een eerste stap kan zijn naar een zedelijke verheffing, een begin van responsabilisering om weer tot het besef te komen dat niet alles toegelaten is en dat men niet alles kan doen wat men wil', aldus de paus.

'Dat is echter niet de manier om komaf te maken met het HIV-virus. Dat moet echt gebeuren in de vermenselijking van de seksualiteit', voegde de kerkvorst eraan toe.

Tot nu toe was het Vaticaan, naast onthouding, tegen elke vorm van contraceptie, zelfs om seksueel overdraagbare ziektes te voorkomen.

Wat is 'uitzonderlijk'?

'De paus beschouwt een situatie als uitzonderlijk, wanneer de beleving van de seksualiteit een echt gevaar voor het leven van een ander vormt. In dat precieze geval keurt de paus een losbandige beleving van seksualiteit niet goed, maar is hij van mening dat het gebruik van het condoom een eerste daad van verantwoordelijkheid is', stelt de Vaticaanse woordvoerder Federico Lombardi, die eraan toevoegt dat Benedictus XVI geen 'revolutionaire ommekeer heeft gemaakt'.