De Britse kroonprins Charles heeft voor het eerst gerept over de mogelijkheid dat zijn echtgenote Camilla koningin zou worden, daarmee het debat herlancerend over haar statuut nadat hij acht jaar na de dood van prinses Diana is hertrouwd.

Volgens in de Britse pers aangehaalde citaten is Charles (62) door de Amerikaanse zender NBC gevraagd of Camilla, de hertogin van Cornwall, koningin zou worden indien hij zijn moeder Elisabeth II (84) zou opvolgen. Na wat aarzeling zei hij "we zullen zien.. Maar het kan".

Daarmee nam de hertog van Wales afstand van het officieel standpunt sinds zijn huwelijk in 2005 met Camilla. Dat zegt dat ze bij een troonsbestijging van haar echtgenoot prinses-gemalin zou worden, ofschoon ze wettelijk gezien koningin zou zijn.

Maar dat zien vele Britten niet zitten, te wijten aan de enorme populariteit van prinses Diana die in 1997 na de scheiding van Charles omkwam bij een auto-ongeluk. Jeugdvriendin Camilla (63) was het grootste deel van het huwelijk van Charles met Lady Di zijn maîtresse.

Het interview is in augustus in Schotland opgenomen, lang voor de aankondiging van de verloving van prins William met Kate Middleton. Dinsdag weerklonk toen opnieuw de roep dat Charles de troon aan zijn oudste zoon zou moeten laten.

Charles vertelde NBC ook dat hij niet speciaal op het koningschap is voorbereid. De Windsors praten niet over de manier waarop men koning wordt. "Dat neemt men zo met zich mee. Je kijkt rond en je leert".