Studie bewijst het: we kunnen in de toekomst kijken
Foto: yds
De telefoon rinkelt, en voor je opneemt weet je al wie er aan de lijn hangt. Dat is geen toeval zegt een gerenommeerd wetenschapper. Velen onder ons bezitten de eigenschap om in de toekomst te kijken.

De publicatie van het onderzoek is heel controversieel in de wetenschappelijke wereld waar termen als helderziendheid en telepathie liever niet gebruikt worden.

In een van de experimenten kregen studenten een lijst woorden te zien die ze moesten onthouden. Nadien werd hen gevraagd zoveel mogelijk van die woorden op te sommen. Tot slot moesten ze een selectie uit de woorden opschrijven.

Vreemd genoeg bleek de selectie die ze op het einde van het onderzoek moesten noteren overeen te komen met de woorden die ze zich herinnerden. Waarmee de onderzoeker suggereert dat een toekomstige gebeurtenis hun herinneringen had beïnvloed.

In een andere proef kregen de studenten twee gordijnen te zien. Achter een van de gordijnen zat een erotische afbeelding, aan de proefpersonen om te raden waar. Meer dan door toeval verklaard kan worden kozen de studenten het juiste gordijn. De positie van de afbeelding werd random door de computer gekozen.

In totaal voerde Professor Bem van de Cornell Universiteit in New York negen verschillende experimenten uit met meer dan 1.000 vrijwilligers. Acht van die proeven wezen op paranormale eigenschappen.

Sceptici fronsen hun wenkbrauwen, al wil een van de tegenstanders de professor het voordeel van de twijfel geven na het lezen van het onderzoek. Volgens het wetenschappelijk tijdschrift New Scientist zal verder onderzoek moeten aantonen of de wetenschapper gelijk heeft of niet. De professor heeft alvast de reputatie heel zorgvuldig te werk te gaan.