Arbeider gruwelijk vernederd in Belgische fabriek
Foto: rr
Een fabrieksarbeider uit de streek van Bergen heeft bij zijn firma MACtac 9 jaar lang de gruwelijkste vernederingen en folteringen door zijn collega's moeten ondergaan. De jarenlange pesterijen hebben de man gebroken. Hij durft zijn huis niet meer buiten te komen en wilde een einde maken aan zijn leven.

De vernederingen die de man moest ondergaan tarten de verbeelding. Zo werd hij vastgebonden op palletten terwijl een arbeider zijn geslacht tegen zijn gezicht sloeg. Hij werd opgesloten in een ijzeren kooi en overladen met kilo's talkpoeder, tot hij bijna stikte. Daarna werd hij bestraald met een hogedrukreiniger. De arbeider werd ook hardhandig uitgekleed voor de ogen van vrouwelijke collega's.

Toen zijn machine in 2002 voor de zoveelste keer was gesaboteerd, heeft hij de directie en de bedrijfsarts op de hoogte gebracht van de pesterijen. Een collega had hem beelden van de bewakingscamera gegeven waarop de pesterijen en de daders duidelijk herkenbaar zijn. De beelden werden gisterenavond op de Franstalige omroep RTL-TVi getoond.

'Feiten verjaard'

Het parket van Bergen beklemtoont dat de feiten intussen verjaard zijn. Het slachtoffer diende pas in 2008 een klacht in. Zes jaar na de laatste feiten.

'De feiten zijn ernstig, maar we begrijpen niet waarom het slachtoffer tot 2008 gewacht heeft vooraleer een klacht in te dienen', aldus het parket van Bergen. 'Op dat ogenblik zat de persoon in een ontslagprocedure voor de arbeidsrechtbank. De laatste feiten dateren van 2002. De feiten zijn na vijf jaar verjaard.'

'Folterpraktijken'

Het bedrijf had psychologische hulp aangeboden aan het slachtoffer en een overplaatsing. Vijfentwintig personeelsleden van MACtac zijn in verdenking gesteld, net als het bedrijf zelf. 'Het onderzoek en de verhoren hebben twee jaar geduurd, wat normaal is gezien het aantal betrokkenen', aldus het parket.

In januari wordt beslist of ze ook daadwerkelijk voor de rechtbank zullen gedaagd worden, waar ze tot 5 jaar cel riskeren. 'Maar de feiten zijn zo gruwelijk dat ze ook vervolgd moeten worden voor foltering, waar tot 15 jaar op staat', zegt Christophe Marchand, advocaat van het slachtoffer in Het Laatste Nieuws. 'Zo'n gruwel heb ik in België nog maar zelden gezien.'

'Op burgerlijk vlak kan het slachtoffer altijd een procedure opstarten om een eventuele schadevergoeding te bekomen', besluit het parket van Bergen.
 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig