Johan Van Dyck (Duvel-Moortgat) is marketeer van het jaar
Johan Van Dyck Foto: Christophe Ketels
Johan Van Dyck slaagde erin de speciaalbieren van Duvel-Moortgat te doen groeien in een dalende biermarkt. Hij wordt daarom marketeer van het jaar.

 Johan Van Dyck (35) mag zich sinds vanavond Marketeer van het Jaar 2010 noemen. Van Dyck is marketingdirecteur van Duvel-Moortgat sinds 2005.

Sindsdien slaagde hij erin de verschillende merken van de groep succesvol te positioneren, oordeelden de leden en de jury van de Stichting Marketing onder leiding van Willy Delvaux, en de lezers van het weekblad Trends.

Daardoor slaagde hij erin alle merken te laten groeien, en dat in een biermarkt die krimpt. Duvel verdubbelde zelfs in volume.

Duvel-Moortgat heeft een portefeuille van speciaalbieren, met merken zoals Duvel, Vedett (pils), Maredsous, La Chouffe, Liefmans en (sinds onlangs) ook De Koninck. Van Dyck zette al die merken in de markt op een manier die hun eigenheid tot zijn recht deed komen.

Daardoor slaagde Duvel-Moortgat er ook in om het verschil te maken met biermastodonten zoals AB InBev en Heineken, dat in ons land eigenaar is van Alken-Maes. Die twee zijn niet alleen veel groter, ze hebben bovendien een enorme greep op de horeca in ons land. Wat de jury ook erg apprecieerde, is dat Van Dyck zelfs een cursus biochemie/brouwtechnologie ging volgen om de kwaliteit en de eigenheid van zijn bieren te kunnen doorgronden.

Van Dyck begon zijn carrière bij Johnson & Johnson, als junior brandmanager van Carefree en OB. Na een paar jaar ging hij op zoek naar een wat ‘stoerdere’ uitdaging, en belandde in de biersector bij het toenmalige Interbrew als brandmanager van Hoegaarden. Later werd hij in Nederland verantwoordelijk voor Dommelsch. In 2005 greep hij de kans om marketingdirecteur te worden bij Duvel-Moortgat.

Aan Franstalige kant ging de titel ook al naar een biermarketeer, Nicolas Lambert, de marketing-directeur van Alken-Maes. Die slaagde erin met groot succes de ‘nieuwe’ Maes Pils in de markt te zetten. Lambert haalde het van Thibault de Barsy (Keytrade Bank).

Aan Vlaamse kant was ceo Bart Claes van kledingketen JBC de enige andere genomineerde.

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in