Rechter verwerpt faillissementsaanvraag Brink's
Foto: photo news
De faillissementsaanvraag van geldtransporteur Brink's Belgium is ongeldig verklaard. De Brusselse handelsrechter vindt dat er sprake is van onregelmatigheden.

 Dat heeft Alain Zenner, die tijdelijk aan het hoofd staat van het bedrijf, laten weten. De rechtbank is van oordeel dat de verkoop van de diamantafdeling in Antwerpen aan een filiaal niet reglementair is verlopen.

Volgens Zenner liep bovendien het mandaat van de raad van bestuur af eind juni. Het werd niet vernieuwd door de algemene vergadering. De beslissing van de handelsrechtbank annuleert daarom alle beslissingen van de raad van bestuur die werden genomen na eind juni. 

'Sterfhuis'


De afwijzing komt niet als een verrassing. Het openbaar ministerie had op de zitting van eerder deze week al geopperd dat er voldoende aanwijzingen waren dat er van misbruik sprake was.

De procureur sprak over een 'sterfhuisconstructie', waarbij het faillissement 'voortijdig' en 'ongegrond' zou zijn aangevraagd. Hij sprak van inbreuken op de wetgeving rond het faillissement, verduistering en witwassing, en van het misbruik van de rechtbank 'in een poging een intern sociaal conflict weg te werken'.

Staking


Bij Brink's wordt al weken gestaakt uit protest tegen de poging van de directie om alle bedienden naar het arbeidersstatuut over te hevelen.

Onderzoek


Het parket is ondertussen al met een onderzoek gestart naar de mogelijke fraude bij de aanvraag van het faillissement.