Warren Buffet bedankt Uncle Sam
Warren Buffett Foto: © DIRK WAEM
Warren Buffet heeft een publieke bedankbrief geschreven geadresseerd aan de Amerikaanse overheid. De Amerikaanse superbelegger is dankbaar voor de tussenkomst van de regering tijdens de financiële crisis.

 Vele bedrijven werden zo van de ondergang gered, miljoenen jobs werden gered en de kalmte werd teruggebracht, luidde het. De brief werd donderdag gepubliceerd in The New York Times.

"Beste 'Uncle Sam', mijn moeder heeft me geleerd bedankingen snel te verzenden. Ik ben nalatig geweest", vat Buffet aan.

De VS was in de ban van het "massale bedrog" dat de huizenprijzen nooit aanzienlijk konden dalen, aldus de superbelegger van Berkshire Hathaway. De overheid was vaak verspillend en handelde soms "ronduit slecht". "Maar in deze buitengewone noodsituatie, kwam je erdoor, en de wereld zou er heel anders uitzien indien je dat niet gedaan had."

Buffet is vol lof over de centrale bankier Ben Bernanke, minister van Financiën Timothy Geithner en diens voorganger Henry Paulson en over Sheila Bair, de topvrouw van de Federal Deposit Insurance Corp (FDIC), het overheidsorgaan betrokken bij de bankenfaillissementen. Hoewel hij nooit voor Obama's voorganger George Bush gestemd heeft, is hij dankbaar voor diens optreden wanneer het Congres aarzelde.

"Je dankbare neef, Warren", besloot de brief.