Duivelse wraak op Advocaat
Voor de aftrap Foto: Photonews
De Rode Duivels hebben met 0-2 gewonnen tegen het Rusland van Dick Advocaat. Man van de match Romelu Lukaku zorgde met een doelpunt in elke helft voor de overwinning. De Rode Duivels speelden een ijzersterke partij in Voronezh en kwamen enkel in de laatste 20 minuten echt in de problemen.

De Duivels kenden een echte droomstart in het Central Stadium in Voronezh: de Russische doelman Akinfeev speelde na twee minuten de bal knullig in de voeten van Eden Hazard, de jonge Belg bracht het leer snel voor tot bij Lukaku die voor een leeg doel niet meer kon missen. Het eerste doelpunt van de Anderlecht-spits voor de nationale ploeg.

Rusland was door de vroege opdoffer even van slag en acht minuten later was het bijna 0-2 voor de Belgen. Vertongen nam een vrije trap van alweer Hazard meteen op zijn linkerschoen maar Akinfeev zette met een knappe reflex zijn foutje van in de beginminuten recht.

Dat was het sein voor de Russen om een versnelling hoger te schakelen. Met technische hoogstandjes en vlot combinatievoetbal maakten de Russische sterren het de Rode Duivels knap lastig, maar de Belgische verdediging gaf onder leiding van een sterke Kompany en Van Buyten geen krimp. Biljaletdinov dreigde twee keer en doelman Gillet moest een knal met de vuisten pareren maar verder gaven de Belgen voor de pauze niks weg.

De Rode Duivels kwamen na de rust scherp uit de kleedkamer. Fellaini zorgde met een lage trap en een kopbal net naast het doel voor Belgisch gevaar. De Russische verdediging had zijn handen vol met Eden Hazard, die met friovle dribbels uitpakte maar ook een gele kaart slikte na een vermeende schwalbe in de zestien meter. De dribbelkont van Rijsel trapte op het uur een unieke mogelijkheid onbesuisd over.

Opnieuw Lukaku
Advocaat voerde een dubbele wissel door, maar veel zoden bracht dit niet aan de dijk. Rusland kreeg het meeste balbezit, maar de Rode Duivels bleven de gevaarlijkste ploeg. Na 70 minuten waarschuwde Defour Rusland opnieuw met een lage knal naast het doel van Akinfeev, maar drie minuten later was de Russische doelman voor een tweede keer geklopt. Alweer Lukaku nam een diepe bal prachtig mee met de borst, buffelde invaller Vasin omver en knalde het leer vervolgens onhoudbaar voorbij Akinfeev. 0-2 voor de Rode Duivels. Het gelaat van Dick Advocaat stond op onweer en de Hagenees dook weg in zijn jas. De Belgische delegatie kraaide van de pret.

Met de 0-2 op het bord zakte de concentratie bij de Belgen een beetje en de Russen haalden alles uit de kast om de aansluitingstreffer te lukken. Pogrebnjak, Arshavin en Shirokov: allen kregen ze uitstekende mogelijkheden om Rusland opnieuw in de wedstrijd te brengen, maar de Russische sterren faalden telkens in de afwerking.

Zoete wraak

De Belgen hielden stand en hebben zo hun zoete wraak op Dick Advocaat, die hen begin dit jaar liet stikken voor de Russische roebels, beet. En wat nog belangrijker is dan de symbolische wraak op de Nederlander: de Rode Duivels trekken de positieve lijn van het goede voetbal in de vorige interlands door en kunnen nu ook een resultaat halen tegen een groot voetballand. Deze overwinning is een opsteker voor de fel bekritiseerde nationale ploeg, al was het uiteraard maar in een oefeninterland. De echte test volgt in maart tegen Oostenrijk.

Opstellingen:
Rusland: Akinfeev - Berezutskiy (Vasin 46.), Ignasjevitsj (Semshov 63.), Zhirkov, Shiskin - Shirokov, Bilyaletdinov (Bukharov 74.), Dzagoev, Zyryanov (Mamaev 63.) - Pogrebnjak, Arshavin
Bondscoack: Dick Advocaat (Ned)

België: Gillet - Van Buyten, Kompany, Ciman, Vertonghen - Simons, Defour, Fellaini, Dembélé (Vadis Odjidja 89.), Hazard (Pocognoli 91.) - Lukaku (Vossen 75.)
Bondscoach: Georges Leekens