Verhit debat in Vlaams parlement over wateroverlast
Foto: tom vierendeels
Het debat in het Vlaams parlement over de wateroverlast in Vlaanderen ontaardde woensdagmiddag herhaaldelijk in een rondje zwartepieten. Het debat werd getekend door wederzijdse verwijten en door incidentjes.

Vlaams minister-president Kris Peeters probeerde bij het begin van het debat meteen alle kritiek op de gebrekkige communicatie en op de versnipperde bevoegdheden te pareren, verwijzend naar de enorme inzet van alle betrokkenen op het terrein.

Vlaams Belang-fractieleider Filip Dewinter verweet Peeters echter dat hij de hulpverleners 'gebruikt en misbruikt' om alle kritiek op het Vlaamse beleid de mond te snoeren. Niemand betwist volgens Dewinter dat de hulpverleners goed werk hebben geleverd. 'Maar wij zijn hier om het beleid te evalueren. Het kan niet de bedoeling zijn om de hulpverleners als een soort alibi te gebruiken en misbruiken, en elke vorm van kritiek op het beleid af te doen als een kritiek op de hulpverleners'.

Peeters reageerde geprikkeld: 'Ik kan ook binnen twee uur terugkomen'. Een opmerking die hem, zacht uitgedrukt, niet in dank werd afgenomen door de oppositie.

Toen Open VLD-politica Gwenny De Vroe later inhakte op de communicatie van minister Joke Schauvliege ontstond een nieuw ’opstootje’.

De Vroe stelde dat 'Leer ermee leven' het nieuwe motto van de regering is geworden. 'Water in uw woning? Leer ermee leven. Wachtlijsten gehandicaptenzorg? Leer ermee leven. Geen geld voor scholenbouw? Leer ermee leven. Niet voldoende plaatsen in de kinderopvang?. Leer ermee leven'. CD&V-parlementslid Carl Decaluwé noemde die uitspraken van Open VLD ronduit 'demagogisch'.